Nápad roka 2017 – 3. (záverečná) časť

Zatiaľ čo prvým dvom našim Nápadom roka 2017 sme sa venovali samostatne a obidva boli skôr z kategórie „Rozhodnutie roka“, tak dnešná – záverečná časť je akýmsi súhrnom ostatných „menších“ nápadov.

Navyše: väčšinou sú to nejaké skutočné technické riešenia.

Jeden z nich sa priamo týka modelov, avšak dva ďalšie sa týkajú skôr pilotovania modelov.

No všetky tri svojim dielom prispievajú k bezpečnejšiemu lietaniu, príjemnejšiemu pilotovaniu, alebo nášmu modelárčeniu prinášajú inú „pridanú hodnotu“.

autor: Janko O.

 

Tým najvýznamnejším z dnešnej trojice je nápad s názvom: Proti-svetlo.

Ak niekomu nie je jasné o čo sa jedná, nech nazrie do týchto článkov:

. Convergence, (tzv.) proti-svetlo a (také trochu iné) chladenie.

. Model, ktorý sa nejakého vetra či snehu len tak nezľakne

. Model s „protisvetlami“ nie len pre „bystrozrakých“

Stručné zhrnutie: Proti-svetlo bol nápad pridať na model – konkrétne na hornú stranu jeho krídla ďalšie LEDky, ktoré však budú svietiť opačným smerom ako tie „hlavné“. Ich smerovanie je zdanlivo Proti logike (preto názov Proti-svetlá), avšak spolu s modrými svetlami na bruchu modelu významne zlepšujú viditeľnosť bokom letiaceho nakloneného modelu v diaľke. Práve vtedy sú všetky „hlavné“ pozičné svetlá (zelené na vonkajších koncoch pravého krídla, červené na vonkajších koncoch ľavého krídla, biele na špici trupu a žlté na chvoste) v takej pozícii, že ich (a teda ani model) nie je vôbec vidno.

Prvým modelom, ktorý bol (tak trochu experimentálne) vybavený Proti-svetlami je konvertoplánový „pomalolet“ Convergence.

Po dobrých výsledkoch „overovacích skúšok“ bol hneď na to Proti-svetlami vybavený aj rýchlo-lietajúci Skipper. Až on ukázal skutočný prínos Proti-svetiel pri (nami obľúbenom) podvečernom lietaní a môžete sa o tom presvedčiť na videách vložených v spomínaných článkoch.

Tretím modelom, ktorý už (v čase písania tohto článku) je vybavený proti-svetlami, je Fénix. Keďže znovuzrodeniu tohto modelu je venovaný samostatný „seriál“, nebudeme predbiehať a necháme vás trochu v napätí . Ostatné naše modely budú proti-svetlami vybavené postupne - neskôr.

Aby sme učinili zadosť aj technickej stránke veci, tak sme uviedli spôsob „zakomponovania“ proti-svetiel do elektrického zapojenia (schémy) tzv. „dvanástkového“ pozičného osvetlenia v článku: „Tuctové“ pozičné osvetlenie.

 


 

Druhý náš dnešný Nápad roka 2017 patrí do kategórie takých, ktoré spríjemňujú pilotovanie a prispievajú k tomu, že modelárčenie je viac pohodové, než aké by bolo bez nich. Tým nápadom bola realizácia „Vyhrievaných topánok (bot)“.

Viaceré naše články (je ich až prekvapivo veľa), doplnené mnohými videami dokazujú, že radi lietame nie len v lete, ale že sa často celý rok tešíme na zimu, aby sme mohli lietať na snehu:

. Zimné lietanie s Fantomom

. Zimné polietanie

. Na toto som čakal rok

. „Osvietený“ Skipper na snehu: prepásol som tohoročnú šancu?

. „Mrazivé“ šantenie so Skipperom na snehu

. Skipper (aj na sneh) pripravený

. Model, ktorý sa nejakého vetra či snehu len tak nezľakne

. Lietanie len pre „bystrozrakých“

. Model s „protisvetlami“ nie len pre „bystrozrakých“

A ako vidíte, keďže nás táto „pochabosť“ ani po rokoch neopustila, rozhodli sme sa, že sa o naše staré kosti musíme postarať a k zakúpeným vyhrievacím vložkám sme si urobili „elektroniku“.

Paradoxne pár dní po dokončení našich vyhrievaných topánok sa v Lidli objavili aj „továrenské“. Zo začiatku som škrípal zubami, že sme si mohli ušetriť robotu aj peniaze (kompletné Lidlovské boli lacnejšie ako naše LEN vložky), ale potom Miroslav nevydržal a kúpil ich na porovnanie. Keď mi podal „hlásenie“ o získaných výsledkoch, prestal som škrípať zubami a tie „moje vyhrievané“ som odprosil, aby mi odpustili, že som vôbec pomyslel na iné.

Poznámka:

Miroslav Olisoftovi sľúbil, že urobí porovnanie (to už urobil) a napíše o tom článok. (Ten zatiaľ stále nenapísal a tak mi napadlo, či od Lidlu nedostal nejaký úplatok, aby tie výsledky porovnanie dáko „ututlal“.)

 


 

Tretí náš Nápad roka 2017 je ťažko zaradiť do nejakej kategórie, tak by som len poznamenal, že nášmu modelárčeniu prináša inú „pridanú hodnotu“. Tým nápadom sú kamerky GoPro, ktorými bola natočená väčšina videí, ktoré sme tohto roku na našej web-stránke zverejnili.

V predchádzajúcich rokoch sa videá v našich článkoch príliš nevyskytovali. Občas nám vypomohol Stano Oršula, či Duško B., ktorým za to patrí naša vďaka. Potom sme začali vlastné videá točiť pomocou môjho tabletu, ten však nemá stabilizáciu obrazu, ale hlavne potreboval som k tomu kameramana. A tak som videá mohol točiť len vtedy ak bol so mnou Milan, alebo Miroslav, alebo som zase musel otravovať Duška B.

Avšak kamerky GoPro, ktoré majú pokročilú stabilizáciu obrazu nám priniesli ďalší stupeň voľnosti: videá od tej doby môžeme (Miroslav aj ja) točiť sami, pretože sme si ich namontovali na pult našich vysielačov:

Od tej doby (asi od polovice októbra (října)) sme natočili stovky videí (viac ako sme natočili za 8 rokov existencie našej web-stránky). Neveríte? Všimnite si, že naše videá sú krátke: väčšinou do minúty, maximálne dve minúty. Počas jedného lietania (podľa modelu to môže byť 5 až 8 bateriek) bežne natočíme vyše dvadsať videí. Z tých potom doma vyberieme zopár „výstižných“, ktoré zavesíme na YouTube a odkazy na ne vložíme do príslušného článku.

Ani príchod zimy nás nemohol zaskočiť, pretože ani „Rukáv na vysielač

Táto fotografia bola urobená ešte v roku 2016, takže kameka na nej samozrejme ešte nie je.

nám nebráni v natáčaní videa, lebo kamerka je prichytená na držiaku (zospodu) minipočítača BenQ S6 a tak sa nachádza mimo „rukáva“. Takže vo „výhľade“ jej nič neprekáža a jej ovládanie je zvonku bez problémov prístupné. Veď všetky naše tohoročné zimné („zasnežené“) videá boli realizované týmto spôsobom.

Takže dnešné tri „Nápady roka 2017“ sa smelo môžu priradiť k tým dvom predchádzajúcim samostatným „veľkým“ nápadom, pretože všetky nám v tomto roku umožnili niečo, čo by bez nich nebolo možné. Alebo nám uľahčili náš modelársky život, aby bol presne v intenciách, ktoré tu deklarujeme už takmer osem rokov (21.1.2018 to bude už osem rokov, čo existuje táto naša web-stránka):

V záhlaví nášho webu naznačujeme, že modelárčenie a lietanie je pre nás radosťou, koníčkom alebo útechou. My sme rekreační modelári, my nesúťažíme, netúžime po adrenalíne, ale radi sa necháme opantať endorfínom, ktorý nám toto naše hobby prináša.


 


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 2. 1. 2018, 18:00 | Prečítané: 5619x | Kategórie: Iné | Napísal: admin |
Komentáre: 0

Zatial tu nieje žiaden príspevok, môžeš začať ty:-)

Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40256.24 kb