GCL2 – elektronika palubného žeravenia s logikou, pre „žhavíky“

My sme síce so spaľovákmi „skoncovali“ niekedy pred vyše 30-timi rokmi, ale poznáme mnoho modelárov, ktorí vôni spáleného ricínového oleja stále nedokážu odolať.

Za tie roky sa mnohé zmenilo a tak niektorí priaznivci „čuďákov“ vybavili svoje modely obvodom, ktorý zabezpečuje stabilný žeraviaci prúd pre sviečku z NiCd/NiMH/LiPol batérie, umiestnenej v modeli.

Tento obvod môže súčasne zlepšiť chod motora v niektorých režimoch (napr. pri nízkych otáčkach) „prižhavovaním“ žeraviacej sviečky.

Náš modelársky kolega a kamarát István Magi takýto obvod vyvinul, vyrobil a časom ešte zdokonalil.

autor: István Magi

preklad: Imrich Kišš

úvod a komentár: Janko O.

 

Odkaz na pôvodný článok GCL2 tervei teljesen szabadon!

na web stránke Istvána Magi

Celú dokumentáciu mojej elektroniky palubného žeravenia s logikou (plány, popisy, moje skúsenosti so stavbou) som dal kompletne voľne k dispozícii. Keďže sa už výrobe elektroniky nevenujem, hocikto to môže ľubovoľne používať.

Článok obsahuje plány a popisuje skúsenosti so stavbou.

Pripravil som jeden balíček, ktorý obsahuje súbory verzie V1.0, ktorý som sám vyvinul a vyrábal: GCL2 plány (V1.0 rar)

Časom som zapojenie trošku upravil (V2.0), vďaka čomu sa zvýšila stabilita a zlepšila kompatibilita s rôznymi prijímačmi. Táto modifikácia, ktorá spočíva v pridaní troch súčiastok, nebola zapracovaná do pôvodnej DPS, ale museli sa dodatočne pridať na hotovú dosku. Úprava bola taká jednoduchá, že kvôli nej sa neoplatilo vyrábať nové dosky. Modifikácie sú nasledovné:

  • modifikácie v jednom balíčku: V2.0 modifikácie

  • je potrebné pridať 3 SMD súčiastky, 1 ks 4k7 odpor, 1ks 4148 dióda, 1 ks 1uF kondenzátor.

Prispájkovať sa musia súčiastky, označené červenou prerušovanou čiarou (musí sa však najprv zoškrabať maska pod kontaktmi nových súčiastok):

4k7 odpor a 1uF kondenzátor:

Dióda 4148 (pozor na orientáciu!):

Medenú cestičku pod diódou je potrebné prerušiť a nespájkovateľnú masku, na mieste dosadacích plôch, zoškrabať.

Táto úprava musela byť aplikovaná kvôli prijímačom Futaba (napr. FrSky ich nepotrebuje). Veľkosť PWM signálu serva Futaba nie sú v pomere s napájaním prijímača (majú fixne 3V) a preto je nutné napájanie CMOS obvodu znížiť o 0.6V oproti veľkosti signálu. Takto už funguje detekcia polohy páky serva (plynu) dokonale.

1uF SMD kondenzátor sa musí prispájkovať čo najbližšie k vývodom stabilizátora, aby sa čo najviac zamedzilo kmitaniu! Podľa mňa sa to už bližšie ani nedalo.

Zemniace plôšky by mali byť čo najväčšie! Tiež to prispieva k stabilite zapojenia a zároveň má ešte jeden blahodárny účinok:

DPS som vyrobil s rozliatou zemou schválne, lebo široké medené plochy zvyšujú prierez zápornej vetvy (veľkosť prídu je približne 4A). Používam aj zdvojené cestičky v kladnej vetve (Protel sa im samozrejme bráni, vraj sú zbytočné). Nechaj ich tak! Tieto majú tiež za úlohu zvýšiť prierez cestičiek (spojov).

Popísané modifikácie by sa dali zapracovať do plánu DPS.

Čo by som urobil ja, je zapracovanie odporu 4k7 a diódy (presne na tie isté miesta, kde sú aj teraz), ale kondenzátor 1uF, by som nechal a doplnil až dodatočne.

Takto by som predišiel možným budúcim prekvapeniam.

Doplňujúce informácie:

Zapojenie obsahuje ešte jednu kritickú súčiastku a tou je tranzistor (MPSA42)! Mne sa osvedčil len tento vysokonapäťový tranzistor. Je to preto, lebo je veľmi dôležité, aby bol prechodový odpor C-E čo najväčší v rozopnutom stave. Na mieste druhého tranzistora, ktorý sa stará o to, aby sa Li-Pol akumulátor príliš nevybil, som použil ten istý typ. Táto súčiastka síce nie je kritická, ale takto sa jednoduchšie objednáva.

Na obrázkoch je dobre vidieť aj vyhotovenie chladiacich plôch. Stabilizačný integrovaný obvod (István má zrejme na mysli obvod spínaného Step-Down meniča LM2679) spájkujem priamo na túto plochu a to cez otvor pre skrutku (je treba chvíľku počkať, kým sa súčiastka a plocha dostatočne prehrejú). Na opačnej strane sa nachádza rovná chladiaca plôška bez masky. Chladiace plôšky sú navzájom prepojené prekovenými otvormi. Takto je zabezpečený dobrý prestup tepla. Táto plôška sa na opačnej strane rovno pripája k rozliatej zemi GND. GND teda napomáha aj pri chladení.

Všetky diery na DSP sú samozrejme prekovené.

Viac informácií je tu: GCL2 adresár

Všetky súčiastky, okrem stabilizačného obvodu, CMOS a modrých SMD LED-iek, som kupoval u tme.eu. Ostatné súčiastky potom na eBay, Aliexpress, kde sú lacnejšie.
 

Poznámka Janka O.:

István síce nepopisuje funkciu a spôsob správneho nastavenia obvodu palubného žeravenia s logikou, my sme sa to však pokúsili vydedukovať na základe schémy a našich (chatrných) vedomostí o súčasnom stave „žhavíkovej“ technológie.

- do konektora P1 (na schéme), s označením „Servo“ sa privádza rovnaký signál, akým je riadené servo plynu spaľovacieho motora. Či použije Y-rozdvojku, alebo to vyrieši inak, je na vôli každého modelára.

- trimrom Pot2, s označením „Glow Level“, sa nastavuje veľkosť prúdu žeraviacej sviečky.

- trimrom Pot1, s označením „Position“, sa nastavuje poloha plynu, pri ktorej sa žeravenie zapína/vypína, čo je indikované svitom diody LED2.

- dioda LED1 svojim svitom signalizuje dostatočné napätie napájacej batérie.

- ak sme niečo zabudli alebo uviedli nesprávne či nepresne, nech to prosím v komentároch uvedie na správnu mieru.


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 13. 8. 2021, 08:12 | Prečítané: 3078x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 0

Zatial tu nieje žiaden príspevok, môžeš začať ty:-)

Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39972.75 kb