„Umlčovač“ telemetrie.

Tak tento názov, prosím pekne, vymyslel môj brat Miroslav. Že je možné umlčať šum v pauzách počas komunikácie, to som vedel. Že je možné umlčať opozíciu, to som si všimol už „za starých čias“. Že je možné umlčať aj médiá, aj to už dávno nie je nič nové. Ale že by bolo dobré umlčať telemetriu, to sa mi nechcelo veriť. A cez to všetko je to tak. Niekedy naozaj treba telemetriu umlčať.

autor: Janko O.

 


 

Aký je na tento „hanebný“ čin dôvod? Úrovne napätí, pri poklese pod ktoré (alebo pri prekročení ktorých) sa aktivuje akustický alarm FrSky sa nastavujú vo vysielačovom module. (Pojmom „vysielačový“ modul rozumieme tú „krabičku“, ktorá sa zasúva do RC vysielača.) V prípade, že má modelár len jeden RC prijímač s telemetriou (D8R) a samozrejme jeden vysielačový modul, nenastane žiadny problém. Ale ak má prijímačov (D8R) viac (a to väčšinou má, alebo časom mať bude), nastane problém, ak v ďalšom modeli nemá do prijímača pripojené telemetrické čidlá. Na AD-vstupoch prijímača bude nulové (alebo malé „plávajúce“ napätie), ktorého hodnota je prenášaná do vysielačového modulu a ten (keďže jeho prahové úrovne sú z predchádzajúceho modelu nastavené na iné – vyššie hodnoty) začne vydávať varovný akustický signál. Že toto neustále pípanie dokáže poriadne „brnkať“ na nervy, vám dosvedčia všetci, ktorí to už zažili. A vtedy si spomeniete na môjho brata a naliehavo zvoláte: „Umlčte tú telemetriu!“

Vypínať akustický menič vo vysielačovom module nie je dobrý nápad, pretože ten slúži aj na signalizáciu blížiacej sa hranice dosahu (čo je vynikajúca vec) a vo firmvéri verzie 2 aj na signalizáciu poklesu napájacieho napätia (bez čoho sa dá zaobísť, lebo ju väčšinou má aj samotný vysielač).

(Edit: Existuje aj ďalšia možnosť - a to pravidelne, pri zmene modelu zmeniť aj prahové úrovne telemetrického TX modulu. Ale to by bolo treba zakaždým pripojiť počítač, prestaviť a tak dokolečka.a to sa mi naozaj nechcelo, a preto tento článok - mior)

Ako teda umlčať nevyužívanú telemetriu? Jednoducho tak, že na AD-vstup (AD-vstupy), ktoré majú (vo vysielačovom module) nastavené prahové úrovne, privedieme také napätie, ktoré leží (väčšinou) nad prahovými hodnotami. Toto napätie by nemalo byť oveľa vyššie ako 3,3 Voltu a v drvivej väčšine je ideálne tam priviesť práve tie 3,3 V.

Ale kde ich vziať? No, pôvodne ich výrobca (FrSky) priviedol priamo na jeden z trojice pinov AD-vstupov (ako to ešte stále uvádza dokumentácia).

A stačilo vziať „džamper“ a ním priamo prepojiť vstup AD-prevodníka s vnútorným zdrojom stabilizovaného (zrejme referenčného) napätia 3,3 Voltu. A hotovo!

Avšak v ďalších verziách prijímača D8R boli piny s napätím 3,3 Voltu „odštiknuté“ (pričom na „pozostatkoch“ týchto pinov môžete stále namerať oných 3,3 Voltu) a ešte v neskorších verziách neboli príslušné piny ani osadené.

Dôvod tohto počínania výrobcu nám skutočne nie je jasný, pretože ak by aj boli obavy, že pripojením externej záťaže (alebo skratovaním) dôjde k poklesu vnútorného referenčného (prípadne napájacieho) napätia a následnému zlyhaniu prijímača, tak tomu by sa dalo jednoducho zabrániť zaradením ochranného rezistora (napr. 100k) do prívodu k pinu 3,3V.

A tak nám neostáva nič iné, ako si „nejako“ pomôcť. Tí, čo majú dostatok odvahy, skúseností a zručnosti, sa môžu pokúsiť odštiknuté alebo neosadené piny vstupného konektora znovu osadiť.

Tí ešte odvážnejší si môžu nainštalovať akúsi „automatiku“, čiže vo vnútri prijímača D8R osadiť SMD rezistor(y) hodnoty asi 1M medzi potenciál 3,3 V a AD-vstup(y) tak, ako to je na obrázku.

Tento rezistor vysokej hodnoty privádza napätie 3,3 Voltu na vysokoimpedančný vstup AD-prevodníka len v prípade, že do AD-vstupu prijímača nie je zapojený žiadny senzor. V prípade zapojenia (akéhokoľvek) senzora je na AD-vstupe prijímača napätie privádzané senzorom, pretože jeho vnútorný odpor je mnohonásobne nižší ako odpor 1M.

Pre ostatných - tých opatrnejších, je tu ďalšie riešenie, ktoré však nevyžaduje zásah do RC prijímača. Pomocou externého konektora privedieme na AD-vstup prijímača D8R napätie 3,3 Voltu, ktoré sme získali klasickým spôsobom s pomocou Zenerovej diody z napätia +5V, z prostredného pinu konektora vstupu užívateľských dát.

Rovnakú službu nám urobí aj jednoduchšie riešenie s jediným odporom (100k až 1M), zapojeným pomocou externého konektora medzi pin +5V a AD-vstup prijímača. Na tomto vstupe je vtedy síce trochy väčšie napätie ako 3,3 Voltu, ale veľká hodnota rezistora a vstupné ochranné obvody AD-prevodníka obmedzia jeho veľkosť na neškodnú úroveň.

Samozrejme existujú aj iné spôsoby ako umlčať telemetriu, ale uvádzané riešenia sa nám javili ako jednoduché, spoľahlivé a pomerne bezproblémové.

Spôsob realizácie „umlčovacieho“ konektora sme neriešili: niekto ho bude zapájať na priamo do prijímača, niekto si k nemu prirobí „predlžovačku“ (ak je RC prijímač „zakopaný“ niekde hlboko v útrobách modelu).
 

Súvisiace články (related topics):

Vario z telemetrie FrSky – 1. časť

Senzory k telemetrii FrSky – 2: Kontrola napätia článkov batéri

Senzory k telemetrii FrSky – 1. časť - Napäťový senzor

Zoznámenie s FrSky – 3. časť – Prenos dát

Zoznámenie s FrSky - 2. časť - Spôsob prenosu dát

Zoznámenie s FrSky - 1.časť - Základné funkcie

 

 

Squelch telemetry, silence, lock, shutdown, decommissioning of telemetry FrSky Squelch telemetria, il silenzio, blocco, arresto, disattivazione della telemetria FrSky Brusspärren telemetri, tystnad, lås, avstängning, avveckling av telemetri FrSky telemetría de silenciamiento, el silencio, bloqueo, cierre, desmantelamiento de telemetría FrSky Шумоподавления телеметрии, тишина, блокировка, выключение, вывод из эксплуатации телеметрии FrSky Silenciador de telemetria, o silêncio, bloqueio de desligamento, o desmantelamento de telemetria FrSky telemetrii Squelch, cisza, zamek, zamknięcie, likwidację telemetrii FrSky Støyfilter telemetri, stillhet, lås, nedleggelse, avvikling av telemetri FrSky Squelch Telemetrie, Stille, Schloss, Herunterfahren, Stilllegung von Telemetrie FrSky Zajszűréssel telemetria, csend, zár, leállítás, leszerelési telemetrikus FrSky Squelch telemetrie, stilte, slot, sluiting, ontmanteling van telemetrie FrSky télémétrie silencieux, le silence, de verrouillage, arrêt, le démantèlement de la télémétrie FrSky Litinä telemetria, hiljaisuus, lukko, shutdown, käytöstäpoisto telemetria FrSky Squelch telemetri, stilhed, lås, lukning, nedlæggelse af telemetri FrSky سحق القياس ، والصمت ، وقفل ، اغلاق ، نزع القياس FrSky טלמטריה לדכא, להשתיק המנעול, כיבוי, פירוק טלמטריה FrSky

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 22. 10. 2010, 07:51 | Prečítané: 12743x | Kategórie: FrSky a Telemetria | Napísal: admin |
Komentáre: 0

Zatial tu nieje žiaden príspevok, môžeš začať ty:-)

Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39852.86 kb