(Na rozdiel od našich futbal- a hokej-istov) Sú majstrami sveta!

Jablko nepadá ďaleko od stromu. Svätá pravda. Že je Vpershing našim najproduktívnejším externým autorom, je zrejmé. A že je to špičkový odborník a šikovný chlap, je jasné tiež.

V komentároch k jeho článku "Robotika v modelárstve" v marci som ako parafrázu na skvelú pesničku Michala Tučného napísal: "Keď šikovný chlapec má šikovného otca, ktorý sa mu venuje, ..... tak potom dokážu báječné veci".

Vpershingov syn Martin (Mpershing) sa čoby "dvorný programátor" trojčlenného tímu Just Epic (Ján Maťaš, Andrej Chudý, Martin Perešíni) zúčastnil svetového finále súťaže RoboCup v Istanbule a v silno zastúpenej kategórii Rescue B sa stali majstrami sveta. Gratulujeme chlapci.

pripravil: Janko O.

 

 

A nedá mi "neprihriať si vlastnú polievočku": Martin je murgašák - študent a vlastne aj jeho otec Vpershing je murgašák, ačkoľvek stojí na druhej strane barikády: Je na Strednej priemyselnej škole Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici (škole s 92-ročnou tradíciou)  externým učiteľom robotiky. A do tretice: Aj Andrej Chudý je murgašák - študent. 


 

Ale pripomeňme si celú "story" pekne od začiatku:

Celé sa to začalo 2. januára 2011, keď Vpershing na našej (kontroverznej) Web stránke zverejnil svoj kontroverzný článok "Novoročné zamyslenie alebo OpenSource v modelárstve (Turnigy T9)", ku ktorému sa nazbieralo nebývalé množstvo aj kontroverzných komentárov. Stojí to za prečítanie (rovnako ako Súvisiace články spomenuté v závere).

Poznámka Janka O.: (V začiatkoch mi označenie "kontroverzný" trochu vadilo. Neskôr som si zvykol a v súčasnosti, ak niektorý náš článok nie je označený za kontroverzný, považujem to za zlé znamenie a že sa vlastne článok "nevydaril").

To, čo sa zhruba o týždeň rozpútalo na jednom modelárskom fóre silno pripomínalo stredovek a pálenie čarodejníc. Keď bol Vpershing vplyvnými dinosaurami tohoto fóra označený takmer za nesvojprávneho debila, ma fakt naštvalo. Nebolo možné sa veľmi brániť, pretože iní mocní fóra postupovali v duchu inštrukcie: "Čo sa nehodí, škrtneme. Teda vymažeme."

Našlo sa aj niekoľko statočných (možno ich nebolo ani sedem), ktorí pochopili Vpershingovu víziu a asi najlepšie to vystihol český modelár Lubor: 

"No já bych vpershinga nebral na lehkou váhu. To co tady napsal si zapište za uši a jednou si na to vzpomenete. Svět spěje tam kam spěje, a že to není Vaším směrem, to je mu - věřte mi - úplně fuk. Pokud trochu zapátráte Internetem, zjistíte, že vpershing není žádné ořezávátko. To co již předvedl, před tím klobouk dolů - přiznávám se bez mučení - to neumím a rád bych tomu trochu rozuměl."  

"No podívejte se trochu dopředu, a zamyslete se, co nás asi čeká? Aerodynamika jako věda tady bude se svými zákony pořád. Otázkou bude, co uděláme s našimi žalostně dlouhými reakčními dobami - prostě člověk je pomalý a elektronika mu život usnadňuje. Ať už to jsou různá gyra zajišťující stabilitu kolem hlavních os, nebo automaty tahu, synchronizátory otáček a další vymoženosti co postupně prosakují. To co se dá najít na palubách soudobých letadel se postupně dostane do modelářské praxe. Díky čemu? Díky elektronice. Ta již je integrální součástí modelařiny dnes, a bude jí ještě více. Tak se nepokoušejme odborníky na elektroniku naštvat, pokud sami nedokážeme totéž co oni, protože by už pro nás nemuseli chtít nic udělat. Mohli by se vrhnout na automatizaci čehokoli jiného - a to by nás všechny mohlo mrzet. 

Každopádně by to byla škoda." 

 

Po čase sa znechutený Vpershing z tohoto modelárskeho fóra "stiahol" a pokiaľ viem, tak ho v súčasnosti ani vôbec nenavštevuje. Cez to všetko si jeho mlčanie jeden z najzarytejších odporcov expandujúcej elektroniky v modelárstve vysvetlil tak, že vraj Vpershingovi "došli argumenty". 

 


 

No ale poďme od stromu k jablku, čiže od Vpershinga k Mpershingovi:

Keď sa Martinovi podarilo vymaniť z chápadiel novinárov, redaktorov rôznych televízií a všakovakých novín a časopisov (na škole to istý čas vyzeralo ako na tlačovej konferencii na úrade vlády), napísal niečo o súťažnom tíme Just Epic, niečo o sebe a niečo o samotnej súťaži RoboCup aj pre nás - modelárov. Tu je jeho "spoveď": 

O mne - Volám sa Martin Perešíni. Bývam v Banskej Bystrici. Od Septembra 2011 som druhák na Strednej Priemyselnej Škole Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici. K robotike som sa dostal cez môjho otca, školu a bratov. Ešte keď som bol ôsmak na ZŠ tak v TV som videl robotické ruky a fascinovalo ma to. Povedal som to otcovi a jednu takú ruku som si postavil s jeho pomocou. Neskôr som sa zúčastnil na súťaži v Trenčíne na Technickej Olympiáde 3V a obsadil som pekné 3.miesto v rámci Slovenska na úrovni ZŠ. Potešilo ma to a začal som sa o to viac zaujímať. Potom som prešiel z robotickej ruky na robotov, ktorí sa už pohybujú po zemi a nestoja staticky na stole. Čím ďalej som spoznával viac ľudí v tejto oblasti a chodieval na viac súťaží - Trenčiansky Robotický Deň, SOČ, Istrobot, RoboCup Slovenské kolo, RoboCup Svetové kolo. Pred rokom som skoro nič nevedel o programovaní. Samozrejme, že programovanie a jazyky som poznal lenže nevedel som z toho urobiť správny syntax na chod programu. Mal som iba základy nič iné. Postupom času som za dobré vysvedčenie dostal Arduino – vývojový kit – programovateľná doska s mikroprocesorom ATmega 328. A to bol prvý krok ku skutočnému programovaniu robotov.

Martin v plnom nasadení

O súťaži - Súťaž Robocup je veľmi široký pojem súťaží. Súťaží sa tam od juniorských kategórií až po dospelácke kategórie. Juniori majú 4 kategórie: Rescue A, Rescue B, Dance (tanec) a nakoniec Soccer (Futbal).

Robotickí futbalisti

Dospelácke kategórie sú podobné, ale oveľa zložitejšie a je ich viacej; sú tam aj nejaké kategórie navyše.

Dospelácky robot pre dospelácku kategóriu

O našom teame - Náš team sa volá Just Epic. Samotný team existuje už dlhšiu dobu a jeho stáli členovia sú Ján Maťaš z Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského - Bilingválna sekcia v Banskej Bystrici a Andrej Chudý zo SPŠ Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici, ktorí sa už predtým zúčastnili RoboCupu v Singapure a v Grazi. Ja som sa k nim pridal iba pred rokom. Hneď nato ma požiadali, aby som sa skúsil pohrať s robotom, ktorého dostali od STUBA. Robot bol zložený z Arduina a z podvozku. Senzory sme mali. Postupne sme sa pustili do práce na robotovi v novej kategórií Rescue B. Výsledok bol, že sme vyhrali na Slovenskom kole RoboCup v Sabinove v kategorií Rescue B a postúpili tak na Majstrovsta Sveta RoboCup 2011. Bola to moja prvá účasť na svetovej úrovni v robotike. RoboCup 2011 sa konal v Tureckom Istanbule od 5.7.2011 do 12.7.2011. Nemali sme financie (spoznorov) aby sme cestovali na svetové kolo. Nakoniec nám pomohla firma HP (Hewlett Packard), ktorá nám dodala finančné prostriedky na to, aby sme sa zúčastnili svetového kola.

Tak táto fotka sa mi fakt páči. Je tu celý tím Just Epic pri potulkách Istanbulom. Ale nedá sa nevšímnúť si muža v čiernom aj s tým, čo má v rukách. Že by externý člen tímu, ktorý "má na starosti" konkurenciu? Hádam nám to Martin v komentároch vysvetlí.

O kategóriách - Rescue A - (Záchranár A) - Súťaž robotov záchranárov, ktoré prechádzajú modelom budovy, prekonávajú rôzne prekážky a vyhľadávajú obete. Pre orientáciu v modeli budovy im pomáha čierna páska na podlahe. Obeť je plechovka na konci celej dráhy v miestnosti na záchranu. Obeť sa zachráni tak, že sa prenesie na určené miesto. To sa docieli tým, že sa zdvihne a prenesie.

Rescue B - (Záchranár B) - Súťaž robotov záchranárov, ktoré prechádzajú modelom budovy, prekonávajú rôzne prekážky a vyhľadávajú obete. Obete sú tepelne vyhrievané pliešky a znázorňujú teplotu ľudského tela cca. 40 stupňov Celzia a robot sa pohybuje v bludisku. 

Ako sme to vyhrali? - Náš robot v Rescue B bol lepšie skonštruovaný ako ostatné roboty. Od základu zo súčiastok a senzorov - mal iba pevne daný podvozok a motory a preto sa dal voľne dotvárať. Dokúpili sa dva tepelné senzory na identifikáciu obetí a doladil sa program a v tom spočívalo čaro nášho robota. Aj keď bol tesne za našimi pätami Slovinský SERŠ team, my sme vyhrali .

Takéto roboty bolo možné vyhrať.

Slováci - Na MS Robocup dosiahli úspechy aj iné Slovenské teamy v kategórií Junior Dance a Superteam Dance. Boli to študenti z Prešova, ale bližšie som ich nepoznal.

Budúcnosť - Chcel by som sa ešte zúčastniť na ďalších súťažiach aj na svetovom RoboCupe v Mexiku na budúci rok s lepšími robotmi.

Poďakovanie - Ďakujem nášmu sponzorovi Hewlett-Packard, že nám umožnil dostať sa na takéto svetové podujatie.

Pozdravuje Martin Perešíni


Robot futbalista, konkrétne brankár. 

Ak sa chcete dozvedieť viac o RoboCupe, o tíme Just Epic či o Martinovi, "hoďte" do Googla niektoré tieto kľúčové slová alebo ich kombinácie a pozerajte a čítajte.

Web stránka tímu Just Epic.

Súvisiace články:

Novoročné zamyslenie alebo OpenSource v modelárstve (Turnigy T9)

Robotika v modelárstve 

Význam Firmware v moderných zariadeniach

Nastavenie modelov v ER9X - Turnigy 9

Napájanie vysielača T9X s firmware ER9X

Detektor vysielania v pásme 2,4GHz

Keď dvaja pozerajú na to isté, tak nevidia to isté

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 17. 10. 2011, 10:13 | Prečítané: 7064x | Kategórie: Denník | Napísal: admin |
Komentáre: 1
.:. mior | mail
Úprimne gratulujem!
Odpoveď | 2011-10-19 11:35:16
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40169.04 kb