Zapojenie batérií - paralelne či sériovo? - 4.časť

Čo sa však stane, ak paralelne zapojíme LiPolky s nerovnakými Céčkami?

Tzv. CÉČKA v zjednodušenej forme uľahčujú určiť, aký maximálny prúd je možné z batérie odoberať, ale v skutočnosti vyjadrujú, aký vnútorný odpor (Ri) batéria má.

Ale výpočet maximálnych odoberateľných prúdov pomocou vnútorného odporu by bol komplikovaný, preto výrobcovia "vymysleli" Céčka, kde je výpočet triviálny.

autor: Janko O.

 

 

Rôzne Céčka  a nebodaj  rôzne kapacity  batérií zapojených paralelne situáciu "trochu" zamotávajú. Preto ponúkame programovú utilitu, ktorá môže pomôcť pri rozhodovaní o takomto zapojení LiPol. Tento "prográmek "  zjednodušene  rieši problematiku paralelného zapojenia dvoch LiPol batérií, 


alebo po prepnutí tlačidla (vpravo dole) troch LiPol batérií. 


Dôležité je upozorniť, že paralelné zapojenie batérií s rôznymi Céčkami  nie je vhodné na veľké prúdové odbery.

Dochádzalo by totiž k tomu, že batéria s vyššími Céčkami by bola neúmerne preťažovaná na úkor tej druhej "slabšej" batérie. Je zaujímavé, že tu platí podobné pravidlo ako vo vzťahoch medzi ľuďmi, keď čím ďalej tým viac úloh (záťaže) je smerovaných na tých lepších, ktorí, súc prepracovaní, sa na záver zdravotne zosypú. A tí slabší sa šetria a pri plnom zdraví a s úsmevom na tvári sa dožívajú vysokého veku.

Takáto kombinácia je vhodná skôr na nie príliš vysoké prúdové odbery, kde často dochádza k značnému zníženiu alebo dokonca prerušeniu odberu.

Názorným príkladom sú motorizované vetrone (táto problematika je podrobne rozoberaná v 2. pokračovaní článkov o sériovom, či paralelnom zapojení batérií). Počas vysokého odberu je väčší prúd odoberaný z batérie s vyššími Céčkami a táto sa preto viac vybíja ako batéria s nižšími Céčkami. Počas nízkeho alebo nulového odberu, menej vybitá LiPolka s nižšími Céčkami nabíja prvú - viac vybitú Lipolku. Tento vyrovnávací prúd nie je príliš veľký, pretože rozdiel napätí obidvoch batérií nie je vysoký, a je obmedzený súčtom vnútorných odporov batérií (pričom ten druhý je relatívne veľký).

Ak sú vnútorné odpory málo rozdielne (majú takmer rovnaké Céčka), rozdiel napätí batérií je malý (pretože sa vybíjajú rovnomerne) a tým pádom aj vyrovnávací prúd je malý. Ak sú vnútorné odpory veľmi rozdielne (majú nerovnaké Céčka), rozdiel napätí je síce väčší (pretože sa vybíjajú nerovnomerne), ale vyrovnávací prúd je malý, lebo je obmedzený vysokou hodnotou súčtu vnútorných odporov (Ri1 + Ri2). Ohmov zákon "nepustí". 


Na záver musíme zdôrazniť, že paralelné zapojovanie batérií vyžaduje  maximálnu opatrnosť  a každá chyba môže mať fatálne následky. Nerovnako nabité batérie, nesprávne zapojené konektory, nesprávne zapojenie pakov alebo aj krátko trvajúci skrat môže viesť k požiaru, výbuchu alebo poraneniam. Ak sa teda hovorí, že opatrnosti nikdy nie je nazvyš, tak tu to platí naozaj mnohonásobne.

To isté však platí aj o sériovom spájaní LiPol batérií. Pravdu povediac, na rôznych modelárskych fórach sa môžete pomerne často dočítať, ako niekto do série spojil dve batérie (napr. ak je jeho model poháňaný viac ako 6-článkom) vybavené konektormi typu dutinka-kolík (napr. MP JET) a potom omylom spojil zostávajúce vodiče. Toto sa pri paralelnom spájaní batérií stať nemôže.

Program ParalBat.exe si môžete stiahnúť v sekcii Download alebo stačí kliknúť sem.

 


V našich úvahách alebo výpočtoch sme predpokladali, že batérie majú stále také Céčka, ako je na nich napísané. Ale že to tak nie je, o tom pojednáva článok Céčka a vnútorný odpor LiPo akumulátorov. Aké Céčka vaše LiPol batérie skutočne majú môžete bez aj bez špeciálnych meracích prístrojov jednoducho zistiť, tak ako to popisuje článok Zistenie skutočných Céčok batérie bez špeciálnych prístrojov.
 

Súvisiace články:

 

Zapojenie batérií - paralelne či sériovo? - 5.časť

Zapojenie batérií - paralelne či sériovo? - 3.časť

Zapojenie batérií - paralelne či sériovo? - 2.časť

Zapojenie batérií - paralelne či sériovo? - 1.časť

Zistenie skutočných Céčok batérie bez špeciálnych prístrojov

 

 

Google Keywords Search:

Paralelní zapojení baterií, rúzné kapacity, proudové přetížení, přetěžování, veliký proudový odběr, 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 6. 7. 2021, 08:29 | Prečítané: 16082x | Kategórie: Pohony | Napísal: admin |
Komentáre: 8
.:. Tomas
Janko ahoj, po dlhsej dobe sa vraciam k tomuto clanku, grafy mi nikdy moc do hlavy nesli, preto sa som opytam priamo:

Mam dve KOKAM 1300 3 clanky 30C a chcem z nich spravit jeden 3 clanok 2600 mAh. Ako na to? cerveny s cervenym do Y? A hlavne ako ich nabijat ci spolu alebo oddelene. Taktiez baterky su relativne dost nove, ale i tak, ako ich pripravit, ci ich treba pred prvym spojenim riadene vybit a tak. Novy clanok bude sluzit na pomalolet s malym prudovym odberom

Dakujem

Maj sa

Tomas
Odpoveď | 2010-05-11 20:43:42
.:. Janko O
Ahoj Tomáš.
Baterky nabíjaj samostatne, ľahšie sa vyvaruješ nejakých problémov. Potom cez akýsi Y konektor, alebo špeciálne na to pripravený kábel, spojíš plus s plusom a samozrejme mínus s mínusom. Baterky MUSIA byť nabité na rovnaké napätie. NESMIEŠ paralelne spojiť jednu baterku nabitú s druhou baterkou vybitou, alebo len čiastočne nabitou. Prosím Ťa, buď mimoriadne opatrný, pretože pri nesprávnom spojení sa môžu stať veľmi zlé veci. Pred pripojením tých bateriek, nechaj si to skontrolovať niekomu, kto rozumie elektrike.
LiPolky nemusíš pred použitím nijako vybíjať alebo inak pripravovať. Možno sa ti budú pri prvom použití zdať slabšie ako si si predstavoval, ale po takom treťom použití už budú v "plnej sile". Musia sa trochu "rozcvičiť" po dlhom spánku.
Odpoveď | 2010-05-11 21:26:19
.:. Tomas
Dik za odpoved, inak coze sa stane ked zapojis nerovnomerne nabite baterie?
Odpoveď | 2010-05-12 15:14:19
.:. Janko O
Tomáš,
to záleží na tom, ako veľmi rozdielne sú nabité. Zoberme ten najhorší prípad, že jedna je takmer vybitá a druhá je úplne nabitá. Rozdiel ich napätí bude aj viac ako 3 Volty, čo síce zdanlivo nie je veľa. Ale prúd, ktorý potečie z nabitej batérie do tej vybitej (tá nabitá bude expresne rýchlo nabíjať tú vybitú) bude obrovský. Jeho hodnota bude daná Ohmovým zákonom: Prúd = Napätie delené Odporom. A práve ten odpor spôsobí obrovské prúdy, pretože LiPolky sa vyznačujú veľmi malým Ri (vnútorným odporom). Ten vyrovnávací prúd by mohol dodahovať hodnotu aj 50 Ampérov. A uznaj, to je trochu privysoký nabíjací prúd a dokonca je to aj privysoký vybíjací prúd. Tomáš, s tým nie sú žarty!!!!!!!!
Odpoveď | 2010-05-12 21:50:46
.:. Tomas
Vidim Janko, ze to je trocha hra s ohnom a toho sa ja bojim, cize asi ostanem pri dvoch clankoch a dvoch kratsich letoch, inac dakujem, zas som trocha mudrejsi
Odpoveď | 2010-05-13 10:50:12
.:. B-O | mail
Neviem, akých vysokých prúdov sa tu stále obávame pri paralelnom spojení LiPol, veď ak ich idem dať do modelu, tak by mali byť nabité či nie? Potom ale nejaký minimálny prú pri pripojení paralelne nehrá rolu.
A kto sa bojí, a nech to pripojí napr. cez žiarovku, tak obmedzí prúd ktorý môže prebehnúť pri vyrovnávaní rozdielov napätia. No a keď to prebehne, tak potom spojiť natvrdo. Ja používam v mojom modeli viď: odkaz LiIon 2S2P úplne bez problémov, ale pred spájkovaním som ich najprv vybalancoval a až potom spojil do sady.
Odpoveď | 2019-05-06 10:13:08 | Príspevok upravený: 2019-05-07 08:09:48
.:. J O.
Boris,
toto je nekonečný príbeh.
Ľudia, ktorí elektrotechnike nerozumejú (niekedy dokonca aj tí, čo jej trochu rozumejú), sa paralelného spojenia boja, div že mu neprisudzujú "nadprirodzené" schopnosti.
Dokonca aj vysokoškoláci, študujúci na el. fakultách, sa občas ozvú s tým, že čo to tu hlásame za bludy. Že keby sme vedeli, aké strašidelné vyrovnávacie prúdy tečú medzi dvomi (aj rovnako nabitými batériami) ...
Máme o tom aj článok s príznačným názvom: odkaz
Odpoveď | 2019-05-07 08:18:39 | Príspevok upravený: 2019-05-07 08:19:22
Dobrý den
zaujali mě vaše kalkulačky a tak se chci zeptat jestli by nešla nějaká udělat na skládání akupacku.
konkrétně měl jsem hromadu baterií lipol článků různě starých u kterých jsem změřil kapacitu, a také vnitřní odpor, napsal si to všechno a pomocí jedné stránky kde jsem napsal kapacity článků a že chci kombinaci 6s12p mi to vypočítalo jaké kapacity baterek mám spojit, tak aby každý článek packu měl stejnou kapacitu, jenže při vybíjení se stejně baterie rozbalancovává právě díky tomu že ta stránka nebere vpotaz vnitřní odpor článků které se při silnějším vybíjení tváří jako že mají menší kapacitu... měřil jsem kapacitu nabíječkou která vybíjela vždy stejným nejvyšším proudem (limit 5W ztráta) a stejně to bylo málo aby se vnitřní odpor článků projevil natolik na odebrané kapacitě.
díky
Odpoveď | 2019-09-18 14:57:35
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39950.05 kb