GoPro na pulte (vlastne „pod pultom“)

V tomto prípade výrazom „na pulte“, či dokonca „pod pultom“ nemáme na mysli pulty obchodov a v druhom prípade nedostatkový tovar predávaný „po známosti“, ale pult modelársky, teda pult na RC vysielač.

Ale asi by bolo dobre, aby sme veci uviedli na pravú mieru.

autor: Janko O.

 

 

 

Doteraz sme väčšinu našich videí, ktoré sú zverejnené na našej web-stránke, „natáčali“ pomocou tabletu, konkrétne iPadu od firmy Apple, ktorý som dostal na moje „okrúhle“ narodeniny skoro pred tromi rokmi. Zábery sú fajn, len škoda, že tablet nemá optický zoom (to asi nemá žiadny tablet) a stabilizáciu obrazu (toto tiež asi nemá žiadny tablet). A tak niektoré zábery boli trochu roztrasené.

Teraz v lete – na Jána som od tých istých dobrých ľudí (priaznivcov firmy Apple) na meniny dostal 500,- € poukážku na nákup tovaru v predajni iStore (Apple ).

Dlho – predlho som premýšľal, čo si za to kúpim. Pôvodne som chcel nejaký lepší fotoaparát (s už spomínaným optickým zoomom), ale taký tovar som v ponuke nenašiel. Do úvahy dokonca pripadala aj Flir kamera, ale napokon sa to celé „zvrtlo“ inak (tradične ). Skrátka: kúpil som dve (2 ks) GoPro kamery. GoPro Session5 pre mňa a GoPro 4 pre Miroslava.

Rozhodujúcim argumentom bolo to, že GoPro má „pokročilú“ softvérovú stabilizáciu obrazu a samozrejme množstvo ďalších možností a nastavení. Konečne naše zábery nebudú roztrasené!

Otázkou však bolo: kde kameru umiestniť? Väčšinou chodím lietať sám a otravovať kvôli pár (technicky zameraným) záberom Milana, Stana O., Duška Bugáňa či iných modelárov naozaj nechcem. Takže bolo jasné, že natáčať videá od teraz budem sám a teda kamera musí byť „niekde na mne“. Lenže kam ju umiestniť?

Na hlavu nie, pretože pri pilotovaní (obzvlášť pred pristátím) zvyknem „skenovať“ okolie a tak by zábery síce neboli roztrasené, ale boli by pre zmenu „rozlietané“. Napokon – po zavrhnutí mnohých možností, som sa rozhodol, že ju „prilepím“ na pult na vysielač. Ním pri pilotovaní príliš „nemecem“, takmer vždy je orientovaný smerom k modelu a navyše je vďaka všetkým tým „serepetičkám“ dosť ťažký (a tým pádom aj dosť „zotrvačný“), čo je pre stabilné zábery výhodné.

Hore na pulte by však kamera zavadzala a tak bolo rozhodnuté, že skončí „pod pultom“: prilepená o plechový držiak minipočítača BenQ, hneď vedľa antén. Samozrejme pred tým som si ešte overil, či sa vyžarovanie z antény neprejaví na záberoch. Neprejavilo!

Ako to vyzerá, si môžete pozrieť na nasledujúcej fotografii:

Ako to vyzerá sťa-by v reálnom nasadení si môžete pozrieť tiež, s tým, že figuranta – modelára si zahrala moja manželka:

Istý čas sme „laborovali“ so správnym sklonom kamery. Pôvodný predpoklad, že modely lietajú hore a tak aj kamera by mala „hľadieť“ mierne smerom hore, sa ukázal ako nie úplne správny. Modelom, štartujúcim z dráhy, bolo vidno len vrch smerovky a počas samotného letu sa všetko odohrávalo v spodnej tretine obrazu. Hore nebolo nič, len modrá obloha.

A tak sme kameru nasmerovali trochu nižšie a to sa pri praktických skúškach ukázalo byť ako OK. Dôležitú úlohu tu zohráva aj trochu „prízemný“ štýl nášho lietania (tí, čo nás poznajú, vedia, o čom hovoríme ).

A tak si pozrite, ako to vyzerá, keď si modelár sám poletuje a súčasne si to aj sám natáča na video:

Video: Čerín-Čačín: 19.10.2017

Video: Čerín-Čačín: 20.10.2017 - podvečerný tréning štartov a pristátí

Video: Záver lietania - Čerín-Čačín - 20.10.2017

Aby ste si mohli urobiť predstavu o tom, ako funguje softvérová stabilizácia obrazu v kamerách GoPro, pozrite si toto video, kde sme úmyselne v zábere nechali čiastočne viditeľnú anténu vysielača: v pravom dolnom rohu. Kamera aj anténa sú pevne fixované o pult, avšak pri pohybe pultu (pri sledovaní modelu) sa zdá, že anténa „pláva“, skrátka že sa hýbe. Ale ona sa nehýbe, to len softvérová stabilizácia obrazu sa snaží „znehybniť“ sledovaný objekt (alebo „ohnisko“ záberu) na úkor „rozpohybovania“ predmetov, ktoré sú voči kamere v skutočnosti nehybné.

Video: GoPro: softvérová stabilizácia obrazu

Tieto videá boli natočené ešte za pekného počasia, avšak v sobotu 21.10.2017 nás chlapci z LMKBB (Letecko Modelársky Klub Banská Bystrica) pozvali na Zatváranie neba. To však už počasie bolo pomerne mizerné:

Video: Zatváranie neba 21.10.2017: Pán Jandura - nízky prelet jeho F-22

Toto video som síce natočil mojou GoPro Session5, avšak kameru som držal v ruke.

Ďalšie video natočil spoľahlivý Stano O. na svoj mobil a zavesil na YouTube. Na ňom som ja (na Zatváraní neba) so svojim (asi najväčším) modelom (rozpätie 220 cm) Partenavia P-66 B Oscar.

Video: Oscar 21/10/2017

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 25. 10. 2023, 11:15 | Prečítané: 5187x | Kategórie: Drobné nápady | Napísal: admin |
Komentáre: 0

Zatial tu nieje žiaden príspevok, môžeš začať ty:-)

Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39975.61 kb