Konečná podoba merača vnútorného odporu LiPol batérií

Článok z 26.6.2010

"Všetko zlé je na niečo dobré" - hovorí ľudová múdrosť.

Keďže mizerné počasie, ktoré panovalo v uplynulých dňoch, nedovoľovalo nielen lietať, ale ani vykonávať óóóbrovské množstvo rozmanitej práce, ktoré si manželka pre mňa pripravila, tak nečakane vzniknutý voľný čas som venoval dokončeniu merača vnútorného odporu batérií (Ri).

autor: Janko O.


Keď som to oznámil môjmu bratovi Miroslavovi, tak jediné, na čo sa zmohol, bolo slovo: "Konečne". Ešte som s ním prekonzultoval jeho predstavu o komforte obsluhy (pohľad konštruktéra býva často diametrálne odlišný od pohľadu užívateľa) a na základe toho som poupravil softvér.

Mechanická podoba je v mojich konštrukciách podriadená tomu, akú najmenšiu možnú, ale ešte použiteľnú, krabičku na daný účel zoženiem. Tentoraz to bola plastová krabička (správne po slovensky sa má povedať "škatuľka alebo "škatuľa", ale pod týmto pojmom si mnohí muži predstavujú niečo úplne iné) v štýle diaľkového ovládača, ktorú som zakúpil v DAVe (predajňa elektrotechnických súčiastok v BB).

Jej tvaru a rozmerom som prispôsobil rozmiestnenie súčiastok, z ktorých sa merač skladá. Najväčší bol LCD displej a potom ešte štvorica zaťažovacích odporov 1 Ohm / 10 W, ostatné "drobnosti" sa museli pomestiť, kde sa dalo. Výsledkom je pomerne "tesná montáž".

Keďže pre dva-tri kusy jednoduchého zariadenia sa mi neoplatí pracne navrhovať a vyrábať dosku plošného spoja, tak elektronika merača Ri je realizovaná pomocou univerzálneho spoja a poprepájaná krátkymi vodičmi. Takto práca postupuje veľmi rýchlo a nemusím niekoľko dní stráviť nad neustálym zdokonalovaním motívu plošného spoja, ktorý ja osobne považujem za malé umelecké dielo a často na sa na ňom (aj zbytočne) "vybíjam".

Takže sa merač vnútorného odporu článkov LiPol batérií konečne "presťahoval" zo skúšobnej dosky do svojej mechanicky definitívnej podoby. Ale nie len to. Pôvodný merač Ri meral vnútorný odpor len jedného článku, pričom bolo treba konektor postupne presúvať z pozície merania prvého článku do pozície merania druhého článku atď. Navyše pripínanie záťaže bolo manuálne mikrospínačom, na základe "pokynov" displeja a zvukovej signalizácie.

Nová verzia merača je úplne odlišná, viac celistvá - kompaktná. Batéria sa k nemu pripojí silovými vodičmi a servisným konektorom (podobne ako k nabíjaču). Nič nie je treba prepájať ani manuálne spínať zaťažovacie rezistory. Po pripojení konektorov sa merač sám nakalibruje a svoju pripravenosť k meraniu Ri "naznačí" tým, že najprv zmeria napätie jednotlivých článkov a aj napätie celej batérie. Potom stačí jediné stlačenie jediného tlačidla pod displejom a prístroj zobrazí textovú správu, že prebieha meranie vnútorného odporu jednotlivých článkov aj celej batérie. Po skončení niekoľko-sekundovej procedúry sa na displeji postupne zobrazia namerané hodnoty. Po opätovnom stlačení tlačidla, prístroj znovu prejde do režimu merania napätia, čo je opäť avizované textovou správou. Ďalšie stlačenie tlačidla opäť vyvolá procedúru merania vnútorného odporu. Presne takto to chcel Miroslav a presne tak som mu to aj urobil.

Tento merač sa u mňa totiž dlho "neohreje", pretože po pár dňoch sa "zabýva" v Novom Meste nad Váhom, kde ho bude používať Miroslav. Ale nie len on, ale na zmeranie "kondície" svojich LiPoliek už netrpezlivo čaká aj Patrik, Duško, Marek a iní novomestskí a trenčianski modelári. Poprosil som Miroslava, aby niekedy, keď si zase pôjde zalietať do Trenčína, zmeral Ri bateriek aj tamojším verným návštevníkom našej Web stránky, ale samozrejme komukoľvek, kto prejaví záujem. Samotné meranie je veľmi jednoduché, trvá niekoľko sekúnd a v priebehu pol hodiny je možné zmerať parametre desiatok LiPoliek. Prístroj sa po niekoľkých meraniach síce začne trochu zahrievať (veď záťažou krátkodobo tečie prúd 10 Ampérov), ale viac času zaberie pripájanie a odpájanie dvojice konektorov a tak sa medzitým stihne aj "schladiť".

Pretože vnútorný odpor (LiPol) batérie považujeme za kľúčový parameter elektro-pohonu, je možné, že o zhotovenie takéhoto merača prejaví záujem niektorý elektronicky zdatný modelár. Preto sme sa s Miroslavom dohodli, že naše "know how" uvoľníme ku všeobecnému použitiu. A tak v priebehu niekoľkých dní na našej Web stránke vyjde článok (alebo články - ešte neviem), kde bude uvedená úplná schéma aj s hodnotami súčiastok. Taktiež tam bude popis činnosti merača a k dispozícii bude aj program pre mikrokontrolér, ktorý je srdcom celého zariadenia. Celé to bude doplnené fotografiami a ďalšími informáciami, podľa ktorých bude možné si takýto prístroj postaviť. Dokonca sa nebránime ani tomu, keď si bude niekto chcieť tento merač vyrobiť v niekoľkých kusoch.

 

Súvisiace články: 

Merač vnútorného odporu LiPoliek - 4.časť - Teraz presnejší

Merač vnútorného odporu LiPol batérií - 1.časť - Schéma

Merač vnútorného odporu LiPol batérií - 2. časť - Metóda merania

Merač vnútorného odporu LiPol batérií - 3.časť - Program pre PIC

Céčka a vnútorný odpor LiPo akumulátorov

Zistenie skutočných Céčok batérie bez špeciálnych prístrojov

Zmena vnútorného odporu LiPol článkov pri zmene teploty

Predĺženie životnosti LiPol batérií - 2.časť

Predĺženie životnosti LiPol batérií - 1.časť

Measuring Internal Resistance of LiPo Battery 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 18. 9. 2012, 09:46 | Prečítané: 9575x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 11
Super!
Už sa teším na know how. Myslím, že to bude užitočná vec na LiPol-ky.
Odpoveď | 2010-06-28 09:09:04
.:. jaroSK
aj ja si to rad zbastlim ... super ...
Odpoveď | 2010-06-28 11:24:30
8-o SUPER, už sa teším;-)
Odpoveď | 2010-06-28 13:00:43
.:. jn
Na RCmanii uz stali vsetci v rade ako na maso v Polsku, po zverejneni nakladov som ozaj zvedavy aky bude zaujem, jedna mala chyba krasy, zatial z obrazku je zrejme , ze komfort merania je len u trojclanku a menej a co 4 a viac clanok ako postupovat? Viem ze ste to robili v prvom rade len pre svoju potrebu, ale co tie dalsie clanky ak by to chcel niekto kupit , v tomto bude zatial asi problem. ak sa mylim a mate riesenie , napiste
Odpoveď | 2010-06-28 15:27:05
.:. Janko O
Jožko,
máš pravdu - nemýliš sa, naozaj sme to robili v prvom rade pre svoju potrebu. Nie je v mojich časových možnostiach robiť vývoj nejakého viacúčelového meráku. Komu sa to bude hodiť tak, ako to je, ten to bude mať ľahké. Tí, čo od toho budú chcieť viac, musia "tú káru" potisnúť aj vlastným pričinením o kúsok dopredu. Nechce sa mi veriť, že som jediný v Čechách a na Slovensku, ktorý to dokáže. Navyše s bratom máme takú skúsenosť, že keď "vyrukujeme" s niečím netypickým, tak nás začne kritizovať taká spústa expertov, že až. No tak nech sa teraz ukážu. Kritizovať je také jednoduché, ale niečo urobiť sám, to už je niečo iné. Jožko, ty si zvedavý, že aký bude záujem, ja som zvedavý, či niekto (z tých kritikov) prinesie ďalšiu (lepšiu) verziu.
Odpoveď | 2010-06-28 20:06:59
.:. jn
jediny urcite nie si, ale jediny co aj o svojich pracach pise, jedna vec je urobit a druha to aj podat dalej
Odpoveď | 2010-06-30 08:58:21
.:. Janko O
Jožko,
nech nepíše žiadne litánie. Nech napíše len: "Chlapi, urobil som návrh plošného spoja."
Odpoveď | 2010-07-01 11:47:50
.:. Petr | mail
Dobrý přístroj, na trhu měřič Ri baterií LiPol chybí... Nedal by se u Vás objednat plošný spoj a nahrátý PIC? Ostatní bych si už nějak sbastlil. Moc by mi to pomohlo, času je pomálu...8-|
Odpoveď | 2017-04-21 13:54:11
.:. J O.
Dal by som vám do pozornosti už trochu vyššiu verziu:
odkaz
a verziu aj s pamäťou Kapacity:
odkaz
S plošákom to bude trochu problém, žiadne navyše nemáme, ale procesor by sme vám vedeli "napáliť" a poslať.
Odpoveď | 2017-04-21 17:45:10
.:. Petr | mail
Díky za rychlou odpověď, měl bych zájem, udejte podmínky.
Odpoveď | 2017-04-24 06:42:58
.:. J O.
Na mailovú adresu rcmodely(z)cevaro.sk nám pošlite vašu (fyzickú) adresu, na ktorú vám pošleme napálený mikrokontrolér.
2017-04-25 08:08:15
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39972.81 kb