Cesta k telemetrii - 1. časť - doplnený pôvodný článok

"Plamenná" diskusia na známom modelárskom fóre pod názvom "Futaba - telemetrie" v nás pred rokmi opäť vyvolala tie zvláštne pocity, keď sme sa aj my zmietali v neistote a hľadali odpovede na otázky:

- Je telemetria užitočná vec, alebo je to nezmysel a zbytočnosť?

- Ak sa do nej hneď nepustíme, znamená to, že nám môže ujsť vlak, alebo to znamená, že sme rozvážni a prezieraví?

A tak sme znovu "oživili" sériu článkov pod názvom "Cesta k telemetrii", ktorá jasne naznačuje náš postoj k modelárskej telemetrii a ciele, ktoré sme chceli dosiahnuť.

Pôvodný článok sme zverejnili 11.2.2010.

autor: Janko O.

 

Link na diskusiu "Futaba - telemetrie" na RC mánii.

 

Jednak tá moja cesta nebola len moja, pretože sme ju absolvovali spoločne s mojim bratom Miroslavom (mior).

A v podstate nebola ani taká dlhá. Veď dva roky od ničoho po funkčnú telemetriu nie je veľa, ak akceptujete, že človek chodí do práce a záľube sa venuje po večeroch a cez víkendy.

A z dnešného pohľadu tá cesta nebola ani taká ťažká. Veď už od samého začiatku "to nejak fungovalo" a časom sme to postupnou evolúciou ale aj skokovou revolúciou vylepšovali.

            Ale pekne poporiadku: Možno tento článok bude čítať niekto, komu elektronika nie je "milenkou" ako mne. A samotný výraz  TELEMETRIA  je akýsi zahmlený. Jednoduchým a pritom výstižným prekladom je: Diaľkové meranie. Alebo meranie na diaľku. Nebudem pokračovať v tomto duchu, pretože by to vyzeralo, že píšem učebnicu. Radšej popíšem samotný príbeh, a postupne aj "neelektronik" vytuší, čo to telemetria z pohľadu modelára vlastne je.

            Prvú naivnú potrebu telemetrie sme s Miroslavom pocítili ešte v prvej vlne nášho modelárčenia, niekedy v 80-tych rokoch (minulého storočia). Vtedy sme lietali s vetróňmi (napr. s legendárnou Vegou)

(vtedy žiadny elektropohon nepripadal do úvahy) alebo s motorákmi. Motorákmi mám na mysli modely QB-15 a QB-20 z nefalšovaných japonských stavebníc, poháňané nefalšovaným japonským spaľovacím motorom (tzv. žhavíkom) Enya 3,25 ccm.

Vetróň telemetriu nepotreboval, pretože rýchlejšie ako prijímačová batéria sa vybili zdroje vo vysielači. A tam meráčik ich stavu bol. Ale motoráky to bolo niečo iné. Zvedavosť, koľko paliva v nádrži ešte zostáva, bola spaľujúca.

Otázka bola: Pristáť bezpečne (ale zbytočne) skôr ešte s bežiacim motorom, alebo to vycucať do poslednej kvapky, užiť si tie dlhé minúty letu a potom riskovať, že to "zdochne" v tej najnevhodnejšej chvíli.

Najlepšie by bolo bezpečne pristáť s posledným mililitrom paliva v nádrži, zarolovať si s modelom k nohám a začuť "mľaskanie" zdochýnajúceho motora.

            Keď tak pozerám na posledné dve vety, vidím že ich platnosť je aktuálna aj dnes, teda po takmer 37-tich rokoch, v dobách prevládajúceho elektroletu.

Aj dnes by bolo super lietať až do vyčerpania poslednej bezpečnej miliAmpérhodiny kapacity zdrojov. Tí, čo lietajú elektrolety, chápu význam toho slovka "bezpečnej".

Elektrochemické zdroje sa, na rozdiel od palivovej nádrže, nedajú "vycucať" až do sucha bez následkov na ich budúci stav. Ale o tom sa zmieňuje iný článok na tejto Web stránke.

Ústrednou myšlienkou vtedy bola a aj dnes stále je túžba, vedieť koľko energie mi ešte zostáva? Či už v podobe tekutej alebo elektrochemickej. Pretože je rovnako nezmyselné "vláčiť" vzduchom množstvo paliva, z ktorého aj tak spotrebujem len polovicu, alebo "vláčiť" vzduchom objemné a ťažké batérie, z ktorých aj tak vyčerpám len časť energie.

V obidvoch prípadoch by bolo výhodnejšie mať zásobník energie menší a ľahší a vyčerpať ho takmer do nuly (pristáť v tú pravú chvíľu). Tým by model bol ľahší, lietal by lepšie a v konečnom dôsledku (vďaka menšiemu odporu vzduchu (čiže vďaka menšiemu uhlu nábehu)) aj dlhšie. A aj pristátia ľahšieho modelu bývajú bezpečnejšie a pri menšej rýchlosti. Ale otázkou je, ako zistiť, koľko paliva v nádrži alebo koľko energie v batérii zostáva.

            No a riešením je práve telemetria. Lenže v tých dobách boli telemetriou vybavené možno tak kozmické družice. Ale myšlienka na diaľkové meranie stavu palivovej nádrže modelu nás hrýzla už aj vtedy. Absurdná predstava: vysielač (vtedy samozrejme na 27 MHz) s jeden a pol metrovou anténou, umiestnený v modeli ... Brrrr. Strašné. Navyše nedovolené, zakázané, protištátne. Už vidím tie palcové titulky v novinách: "Nepriateľský špión prezlečený za modelára. Ľud žiada trest smrti."

Takže nebolo z toho nič, len tá túžba zostala. Dodnes! V súčasnosti je všetko trochu iné: už to nie je zakázané a aj technológie pokročili. Tá "naša" telemetria nemeria len stav batérií, ale aj odoberaný prúd, napätie článkov batérie s "vypichnutím" napätia najslabšieho článku. Ďalej: spotrebovanú energiu, otáčky motora, výšku letu modelu (vetróň), rýchlosť modelu, napätie palubnej siete, čas letu modelu, čas behu motora, rýchlosť stúpania alebo klesania, vydáva zvukové varovania pri dosahnutí kritických hodnôt atď (a naša súčasná PC Telemetria už na nás päť rokov rozpráva ľudským hlasom).

Kolegovia modelári si zo mňa robia srandu, že ak to takto pôjde ďalej, tak budem viac pozerať na displej ako na model. Budem sa snažiť, aby to tak neskončilo, pretože telemetria nie je cieľom.

Telemetria môže let uľahčiť v zmysle upokojenia pilota, že všetko je v poriadku. Ale hlavne by mala zvýšiť bezpečnosť letu, bezpečnosť modelu a samozrejme bezpečnosť prípadných divákov. A tiež by mala predĺžiť životnosť kľúčových častí modelu, hlavne pohonných batérií. Ostatné vymoženosti, ako meranie rýchlosti či výšky modelu, sú len akousi čerešničkou na torte.

Pokračovanie nabudúce ->

 

 

 

Súvisiace články:

Cesta k telemetrii - 6. časť

Cesta k telemetrii - 5. časť

Cesta k telemetrii - 4. časť

Cesta k telemetrii - 3. časť

Cesta k telemetrii - 2. časť

 


 

DIY Home Made Telemetry for Model Modeller  Amatérská Telemetrie  Telemetria per Modeller modello  Telemetri för modell Modeller  Telemetría para Modeller Modelo  Телеметрии для модели Modeller  Telemetria para Modeller Modelo  Telemetria dla modelu Modeller  Telemetri for Modell Modeller  Telemetrie für Model Modeller  Telemetria a modell modellezõ  Telemetrie voor Model Modeller  Télémétrie pour Modeller modèle  Telemetria mallia Modeller  Telemetri til Model Modeller  القياس لنموذج مصمم نماذج  טלמטריה עבור דגמן דגם


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 6. 4. 2017, 15:22 | Prečítané: 13022x | Kategórie: FrSky a Telemetria | Napísal: admin |
Komentáre: 2
.:. Sidy K | www | mail
Dobrý den pane kolego,
je s podivem co modeláři dovedou nakoupit pro kontrolu (česky řízení) tříservových modelů a považují se, čím dražší a složitější aparaturu vlastní, za spokojené. Znám toto od přátel kteří vlastní televizní přijímač nebo satelitní a dívají se na pár programů, Jsou úspěšné hospodyńky které mají po vydupání a šetření, šicí stroje s dvaceti programy a pak sotva šijí rovně. Nebo automatické pračky s mnoha programy a perou na 30 stupňů. Pračka se sušičkou a prádlo se suší na balkóně.
Vedu kroužek mladých kluků a těm vůbec nevadí že nemají telemetrii nebo 12 kanálů. Jsou rádi že létají a éra a aparatury za desetitisíce jsou jim.......! Nic proti technickému pokroku. Doporučuji ještě namontovat mobilní telefon nebo tablet (nejlépe za desetitisíce) a pak bude požitek z letu maximální. Hodně úspěchů, Zdeněk.
Odpoveď | 2019-01-29 17:26:17
.:. J O.
Dobrý deň, Zdeňku.
Ak ste si pozrel aj iné, nie len tento článok na našej web-stránke, tak ste zistil, že my sme to, čomu sa v Čechách hovorí "hračičkové", na Slovensku "výmyselníci" a pod.
Našu PC Telemetriu, podobne ako mnoho iných "udělátek" sme nikde nekúpili, ale sme si ju urobili sami. Nie podľa nejakého návodu, ale pekne sme si prešli vývojom, zdokonalením, "vyčačkaním" ... Lebo nás to baví.
Ja sa priznám, že mňa skôr ako nejaké lietanie, baví vymýšľanie niečoho nového "neokukaného" a vlastne všetky moje lety sú len overenie onoho zariadenia v praxi.
Áno, už sme sa za to dočkali posmechu, zosmiešňovania aj opovrhovania, ale keď by sme pre dotyčných mali nájsť univerzálnu odpoveď, tak by to bola asi táto: odkaz
Odpoveď | 2019-01-30 10:15:51
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39974.9 kb