Keď dvaja pozerajú na to isté, tak nevidia to isté

Názov tohto článku je len akousi parafrázou na zľudovelú nespochybniteľnú pravdu: „Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté“. My však máme na mysli, že to čo vidíme (alebo skôr to, čo chceme vidieť), väčšinou závisí od nášho uhlu pohľadu na danú vec.

Isto to aj sami poznáte: ak niekoho alebo niečo chcete vidieť v dobrom svetle, tak sa sústredíte na pozitíva a negatíva prehliadate. Ale ak niekoho alebo niečo chcete „potopiť“, tak vidíte len nedostatky, avšak prednosti by ste si nevšimli, ani keby ste ich rovno pred nosom mali.

Tak isto je to aj s jedným, v poslednom období dosť pertraktovaným RC vysielačom. Pre jednych je to „špicen klase“ a pre iných „sračka“. (Prepáčte, ale to nie sú naše slová, oboje sme len citovali.)

autor: Janko O.

 

Áno, už asi tušíte, že sa jedná o vysielač Turnigy 9X a všetky jeho možné aj nemožné klony, či podoby.

Je až neuveriteľné, koľko „zlej krvi“ narobil a koľko  nenávistných kampaní  zažil tento vysielač na dvoch asi najznámejších česko-slovenských modelárskych fórach. Tieto fóra vo svojich adresách majú síce „cz“, ale my sme ich nazvali česko-slovenskými právom, pretože podiel českých a slovenských návštevníkov či diskutérov približne zodpovedá pomeru populácií Českej a Slovenskej republiky.

Zaujímavé je, že na slovenskom modelárskom fóre RC Portal taktiež existuje diskusné vlákno  venované RC súprave Turnigy 9X, ale tu sú pomery oveľa kľudnejše, ako na spomíaných českých fórach.

A nemenej zaujímavé je, že ak „zabrúsite“ na  zahraničné modelárske fóra,  tak tam sú emócie okolo Turnigy 9X chladné ako „psí čumák“. Jedni sa pýtajú, iní im odpovedia alebo poradia. Nikto nikoho za to, že vlastní T9X, nepovažuje za dementa, ani mu nenaznačuje, že je nebezpečný pre svoje okolie. Rovnako sa nikto nesnaží nerozhodnutého modelára  za každú cenu  presvedčiť na kúpu tej jedine správnej značky RC súpravy.

A úplne najzaujímavejšie je to, že až do istej doby sa každé diskusné vlákno o T9X zásadne vždy ocitlo v Žumpe či na Smetišti, alebo bolo zamknuté a "nežiadúce" diskusné príspevky "nežiadúcich" diskutérov boli častokrát zmazávané. Zo strany „mocných a privilegovaných“ na týchto fórach div, že to nebolo zdôvodňované tak, že za to môžu „bezcharakterní“ priaznivci tohto diablovho prístroja (T9X).

My síce nechápeme, ako môžu radoví diskutéri presunúť akékoľvek vlákno napr. zo sekcie Elektronika do sekcie Smetiště (či Žumpa) a zmazať diskusný príspevok niekoho, kto má iný názor ako oni, ale ako administrátori na našej Web stránke presne vieme, kto čo môže a kto čo nemôže. A rovnako to musí byť aj na týchto spomínaných modelárskych fórach. Takže nie je ťažké pochopiť, ako sa veci v skutočnosti majú.

A prečo sa takmer rovnaké čudné veci dejú súčasne na dvoch modelárskych fórach? Nuž, možno to môže byť aj tým, že ten istý horlivý odporca T9X (alebo odporcovia), ktorý je na jednom fóre moderátorom, tak ten istý horlivý odporca T9X (alebo odporcovia) je na tom druhom fóre administrátorom. A keď si pozorne poprečitujete príspevky (aj tie z minulosti) „mocných a privilegovaných“ na týchto fórach, tak zistíte, že v podstate všetci do jedného sú majiteľmi RC súprav tej jedine správnej značky.

Ale poďme na veselšie veci. Jeden český modelár zverejnil link na Web stránku nie úplne bezvýznamnej nemeckej modelárskej firmy  Jamara.  A čuduj sa svete, uvideli sme tam toto:

Video

a tiež toto. Dobre si všimnite aj cenu!

Ak sa vám zdá, že táto súprava akoby s oka vypadla spomínanej Turnigy 9X, tak sa nemýlite. Naša nemčina je síce pomerne chabá, ale nedá sa prehliadnuť, že Nemci tento RC vysielač radia do tej lepšej časti spektra zariadení tohto druhu. A firma Jamara bez najmenších obáv svoje meno „zvečnila“ na hardvéri, ale aj na softvéri tohto prístroja. Navyše pridala certifikát a nálepku s textom: „Conform to EU-Standards, JAMARA Modelltechnik“.

Zvláštne, nemecké výrobky (napr. autá)  sú pre „našincov“ dobré, ale čínsky RC vysielač za  249,00 €, ktorý je pre Nemcov viac ako dobrý („špicen klase“), tak ten istý vysielač za  53,79 USD  pre niektorých „našincov“ dobrý nie je ("sračka").

Hold, asi je pre nich dobré len to, čo je dostatočne drahé a dostatočne značkové.

 

Súvisiace články:

Novoročné zamyslenie alebo OpenSource v modelárstve (Turnigy T9)

Web stránka Richarda Mrázka

Máme svoje fórum – aj keď nechcene!

Paretovo pravidlo 80/20 v modelárstve

Význam Firmware v moderných zariadeniach

Vôle krížových ovládačov vysielača Turnigy 9X a JR Propo X-3810

Nastavenie modelov v ER9X - Turnigy 9

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 7. 7. 2015, 09:18 | Prečítané: 10052x | Kategórie: Turnigy 9X | Napísal: admin |
Komentáre: 9
Vy si zase koledujete:-D Mám řádku volantovek Flysky a kromě pohnojených exp u typu GT3B (blbá série) velká spokojenost.
Odpoveď | 2011-02-25 00:59:37
Nuž vidno, že v DE sú šikovnejší obchodníci - namiesto toho, aby ju hanili, radšej na nej zarobia :-D
Odpoveď | 2011-02-25 07:03:56
.:. jn
To us nie je sikovny obchodnik, ale obycajna svina
Odpoveď | 2011-02-25 07:48:21
JN - ono vsimni si, ze sa to dodava s inym VF modulom ako ten z HK, s manualom, CD, certifikatom - a s vlastnym FW (teda aspon logom). K tomu samozrejme patri zaruka...
Odpoveď | 2011-02-26 08:10:08
.:. Laco
Necitam slovenske ani ceske fora na temu cinskych vyrobkov. Nerobi mi to dobre. Radsej si prebehnem zahranicne fora, kde takmer vzdy najdem odpovede na svoje otazky. A preco je vysielac T9X niektorymi jedincami tak zatracovany? Nuz ani sa im nedivim, ked si kupili porovnatelnu "znackovu" kvalitu za 10 a viac nasobnu cenu. Ved tie ich znackove vysielacky boli tiez vyrobene v Cine a mozno by ani neverili za ake vyrobne ceny. Manazeri svetovych znaciek chcu zit v luxuse. Niekto sa im na ten luxus musi vyzbierat. Za par rokov bude Cina lidrom nielen v novych technologiach, tak si na to pomaly zvykajme.
Odpoveď | 2011-03-01 15:37:10
Jako jeden z "mocných a privilegovaných" (na fóru kde není žumpa ;-) ), tedy moderátor, mohu podotknout toto:
Co vím, tak neviděl jsem / neprováděl jsem přesun vlákna se subj. na "smetiště" z důvodu právě toho subjektu. Vždy se přesouvala část vlákna s invektivami, osobními urážkami a výsměšky; pokud toto bylo prorostlé celým vláknem nebo jeho velkou částí, nedivím se pak kolegům moderátorům že se v tom nechtěli patlat a přesunuli to celé.
Toto uvádím v zájmu objektivity.
P.S. Nemám F., mám G. :-)
Odpoveď | 2015-07-07 12:43:20
.:. J.O.
Ahoj Jyrry.
Tento článok je len "refrešovaný", inak je starý 4 a pol roka. Vtedy si ešte nebol moderátorom. Odvtedy sa pomery na RC mánii trochu zmenili: konkrétne príchodom teba, RiMra a najmä Drondysa, čoby moderátorov. Som rád, že ani jeden netrpíte pocitom nadradenosti a syndrómom "zožral všetku múdrosť". Skôr sa snažíte vysvetľovať alebo nasmerovať k odpovedi, hoci daný dotaz bol na RC mánii už stokrát pertraktovaný.
Ale nie všetci sú (a najmä boli) takí.
Čo sa týka "subjektu" T9X, len slepý si mohol nevšimnúť, že (niekedy vtedy pred vyše 4 a pol rokmi) bolo obdobie, keď čoby len zmienka o tomto vysielači na RC mánii bola nežiadúca. Fungovalo to tak, že niekto (normálnou slušnou formou) založil vlákno, kde sa pýtal na tento vysielač. Dostal niekoľko vecných odpovedí a potom sa do debaty zapojili tí, čo T9X nemajú a ani ho mať nechcú, ale ich úlohou bolo vlákno "zapleveliť", aby potom moderátor alebo priamo admin kadečo pomazal alebo ešte lepšie, celé vlákno presunul do "žumpy", "smetiště"....
Podotýkam, že "zaplevelovatelia" boli v podstate stále tí istí a navyše to bola (a stále je) akási "šľachta", ktorá na RC mánii požíva(la) isté privilégiá.
Nechcem to tu zbytočne rozpisovať, lebo to vydá na niekoľkohodinovú debatu, ale podstatné je, že sa to celé niekoľkokrát opakovalo a márne boli žiadosti, či prosby zakladateľov vlákna, aby sa do debaty arogantne nezapájali tí, čo ich T9X nezaujíma. Zapojili sa, zaplevelili vlákno a potom moderátor či admin mohol spokojne všetko zmazať, či presunúť na smeriště, s odôvodnením: "veď to na smetiště presunuli sami zakladatelia vlákna alebo diskutujúci". Keď som sa ozval, že čokoľvek niekam presunúť môže len moderátor či admin, bol som okamžite zmazaný. A to pominiem fakt, že ktorý zakladateľ vlákna ho dobrovolne presunie zo sekcie Vysielače do sekcie Smetiště?
Napätie eskalovalo až do doby, kým z toho nechcene začali profitovať dva weby: RiMrov a náš. Keď totiž niekto položil na RC mánii dotaz na T9X, dostal odpoveď: "choď na RiMrov web, tam sa všetko dozvieš a nikto ťa tam nezmaže".
Paradoxne presne v deň, keď sme na našej web stránke založili fórum ( odkaz ) o T9X (aby sa záujemcovia o tento vysielač nemuseli "pretláčať" s moderátormi na RC mánii), tak admin RC mánie blahosklonne založil samostatnú sekciu o T9X.
Nenahováram si, že to bolo kvôli nám a že by naša web stránka bola taká "mediálne mocná", ale nebyť toho a najmä RiMrovho webu, tak by onen "láskavý, nestranný a spravodlivý" prístup moderátorov trval o dosť dlhšie.
A čo sa vyvolených (na RC mánii) týka, s tým máme vlastné skúsenosti. Táto "chránená zver" si na RC mánii dlho robila čo chcela a moderátori a admin to "trpeli". No, ja si myslím, že to netrpeli, že za tým bolo niečo iné, ale to je na ďalšiu dlhú debatu.
Odpoveď | 2015-07-08 12:20:05 | Príspevok upravený: 2015-07-08 13:15:12
Witam
Mam też aparaturę Turnigy 9x ale nie wiem czy to „sraćka” czy „śpicen klase”.
- Oprogramowanie Open 9x w polskim języku.
- Zasilanie 2 szt 18650 lion.
- Stabilizator 5v low drop
- Gimbale od Taranisa.
- Gniazdo programowania mini Din.
Działa bez problemów już 3 lata i jestem z niej zadowolony .
Pozdrawiam
Odpoveď | 2015-07-08 18:05:58
Čtyři roky uběhly a skoro se mi chce říci, tedy bez těch psů - karavana táhne dál. Flysky dělá vysílačky, které se ukazují jako zajímavá alternativa k zavedeným značkám a i ona se v zásadě stala zavedenou. Dobrá funkční výbava, více než zajímavé ceny. Např. známý americký výrobce offroad RC modelů Axial Racing je dává ke svým RTR sadám. Možnost použití alternativního SW u páčkovky 9X a volantovek GT3B/C (= jediná osmikanálová volantovka na trhu). Říkám, ať každý používá to, co se mu líbí, "značka" nebo "Čína", důležitá je možnost výběru a respekt k ostatním.
Odpoveď | 2015-07-09 14:14:15
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40208.85 kb