Napäťový senzor k FrSky veľmi jednoducho

Produktom od firmy FrSky sa na našej stránke venujeme dávno. Samozrejme hlavne kvôli dostupnej telemetrii. Tá má mnoho podôb, tak ako sme naznačili vo viacerých článkoch. Dokonca má - ako ja hovorievam – nekonečné možnosti. Ale asi najdostupnejšou formou je kontrola napätia napájacej batérie pomocou napäťového senzora. Ten je veľmi jednoduchý, pretože sa jedná v podstate iba o odporový delič. Brat Janko O. pripravil schému takého deliča, ale tá je pre neelektronicky znalých určitým problémom - aj keď schému prelúskajú, nevedia, ako to celé zostaviť. A tak si dnes ukážeme, ako taký delič urobiť v domácich podmienkach aj pre menej zdatných, a to metódou step-by-step, čiže ako po našsky povie – krok za krokom. S cenou do pol eura...

autor: mior

foto: Kačenka Oravcová

Na obrázku je originálny delič od firmy FrSky.

Ten treba upraviť podľa počtu snímaných článkov batérie tak, ako je to ukázané v článku Senzory k telemetrii FrSky – 1. časť - Napäťový senzor.

Samozrejme, cena takéhoto senzora nie je veľká, ale načo niečo kupovať, ak to dokážeme vyrobiť doma?

A tak ideme na to!

Najprv si povedzme, že ideme stavať napäťový senzor pre trojčlánkovú LiPo batériu. Schéma zapojenia je na obrázku:

 

Tak čo budeme potrebovať?

-          4 ks rezistorov (odporov) o hodnote 3k3, teda 3300 Ohmov. Hodnota nie je kritická, môže byť od 2200 Ohmov (2k2) po 4700 Ohmov (4k7), podstatné je, aby odpory boli z rovnakej sady, len tak máme zaručené, že ich hodnota bude naozaj rovnaká.

-          1 ks keramický kondenzátor o hodnote okolo 68 nanoFaradov. Tu tiež nie je hodnota kritická, môže byť aj menšia aj väčšia okolo 100 nF

-          Servo konektor aj s káblikom

-          Zmršťovaciu bužírku

-          Malý kúsok plastovej doštičky.

 

Z nástrojov budeme potrebovať letovačku, cín, kliešte a pinzetu.

Najprv si pripravíme súčiastky:

 

Tri odpory vyrovnáme, jeden koniec zahneme a odštikneme (na orientácii nezáleží, je jedno, ktorý koniec):

Takto zletujeme odpory do akejsi húsenice:

Pripravíme si štvrtý odpor podľa obrázka:

Ten priletujeme k ostatným trom tak, ako je to na obrázku a pripravíme si vývody kondenzátora:

Teraz si vezmeme servokonektor s káblikom (napr. z nejakého pokazeného serva).  Pomocou špendlíka, ktorým nadvihneme plastové „pacičky“ konektora uvoľníme signálový vodič serva – ten býva bielej alebo žltej farby. Káblik oddelíme od ostatných dvoch – už ho potrebobvať nebudeme.

Podobne pomocou špendlíka uvoľníme stredný – červený vodič:

Ten vysunieme z plastového púzdierka servokonektora:

A presunieme na prvú pozíciu po signálovom vodiči:

Druhé konce servokonektora priletujeme tak, ako je to na pravej strane obrázku. Z ľavej strany naletujeme iné vodiče, ktoré neskôr pripojíme na silové vodiče LiPo batérie. Celá zostava je na obrázku:

Pripravíme si kúsok plastovej podložky podľa obrázku. Ja používam odrezky z rôznych výstražných plastových tabuliek, ale v núdzi možno použiť vrchnák z rôznych kelímkov z masla a podobne:

Pripravíme si zmršťovaciu bužírku tak, aby trochu prekrývala okraje doštičky:

Pre istotu celý odporový delič zakvapneme lepidlom k doštičke. Ja používam kvapku horúceho tavného lepidla:

Natiahneme bužírku a nad teplom „zmrštíme“ tak, aby sa celá sústava zatavila:

Nakoniec oba konce zakvapneme tavným lepidlom:

A napäťový senzor máme hotový!

Ešte pred použitím v modeli ho vyskúšame. „Ľavú“ stranu pripojíme k silovým vodičom baterky (môžeme použiť aj krajné vodiče balančného konektora baterky). Na „pravej“ strane, teda na servo konektore musíme namerať štvrtinové napätie baterky. Ak je to tak, senzor je funkčný a môžeme ho pomocou servo konektoru pripojiť na AD vstup FrSky prijímača.

Ďalej postupujeme podľa spomenutého článku na našej stránke!

 

Telemetry  telemetrie  


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 13. 6. 2021, 08:02 | Prečítané: 19917x | Kategórie: FrSky a Telemetria | Napísal: mior |
Komentáre: 17
Možná by stačil jako čidlo jen jeden drát (plus). Zem je společná a bere si ji to z přijímače. Teď jsem takové čidlo uplácal a funguej...
Odpoveď | 2011-09-03 17:46:36
.:. Janko O
Ahoj Ferďásku (krásny nick).
Presne o tom, čo píšeš, pripravujeme článok, pretože skutočne načo ťahať mínus viackrát, stačí k deliču potiahnuť len plus. Ale navyše bratovi Miroslavovi sa už viackrát stalo, že jeden konkrétny regulátor mu odpaluje prijímače, pretože jeho mínus "batériové" nieje úplne totožné ako mínus "BECové". Pri určitej "nešťastnej" postupnosti zapínania alebo vypínania palubného rozvodu sa zničí FrSky prijímač. Tým, že sa nezapojí mínus z odporového deliča, by už k ďalšiemu odpalovaniu prijímačov dochádzať nemalo. Musíme ešte overiť, či aj meranie napätia bude bezproblémové.
Takže dík za postreh. Ak ti meranie napätia funguje v pohode, tak je to pre nás cenná informácia.
Ešte prosím ťa uveď, ak môžeš a ak sa ti chce, aký máš regulátor, alebo BEC.
Odpoveď | 2011-09-03 18:54:58
Regulátor je Turnigy Sentry 25A. A myslel bych si, že tahat dvě země přidá zemní smyčku do zapojení, takže fakt stačí jedna... Mám to udělané jako jeden kontakt, který zapojuju do konektoru pro balancer na baterce... BTW: dneska jsem byl prvně lítat s upravenou Er9x s FrSky a je to paráda...;-)
Odpoveď | 2011-09-04 20:08:16
.:. Janko O
Ferďásku,
díky za info a praktické overenie toho "jedno-drátu".
Čo sa týka Er9X aj FrSky, si náš človek.
Odpoveď | 2011-09-04 20:40:00
.:. diosko
Mne zatial povodne zapojenie nerobi problem (Turnigy ER9x + FrSky v2) ale zaujima ma potom vysledna schema zapojenia. Uzemnenie (minus) zlava v povodnej scheme (od mior) nie je potrebne?
Odpoveď | 2011-11-14 13:39:20 | Príspevok upravený: 2011-11-14 13:55:23
Odpovedám si sám sebe: áno, mínus od batérie nie je potrebný, avšak...
Odpoveď | 2011-12-18 21:43:45
...avšak dnes medzi obedom a večierkou som začul meteorológov, vraj orkán Joachim odfučal. Treba sa pripraviť na lietanie, takže som nažhavil pájkovačku a urobil som si ďalšie dva napäťové senzory (prvý som daroval :-) ).
Zaujimavé je až toto: oba sú robené zo súčiastok rovnakej série, skúšal som ich s rovnakou batériou na dvoch rôznych FrSky prijímačoch. V porte A1 je nameraná hodnota v podstate zhodná 12,4 V alebo 12,3 V. Čo je čudné, v porte A2 som nenameral nič čo by sa aspoň približovalo k 12tim voltom.
Prvý FrSky prijímač:
Červený senzor
port A1 12,4 V 3,1 V
port A2 9,7 V 3,1 V
Čierny senzor
port A1 12,4 V 3,1 V
port A2 10,0 V 3,1 V

Druhý FrSky prijímač:
Červený senzor
port A1 12,3 V 2,6 V
port A2 7,9 V 3,1 V
Čierny senzor
port A1 12,3 V 2,7 V
port A2 8,0 V 3,1 V

Neviem ako to je vo FrSky prijímači vnútorne zapojené, ale myslel som si, že porty A1 a A2 sú rovnocenné. Vie to niekto vysvetliť?
Otázkou ešte zostáva aj to či by sa tak isto správal aj senzor s mínusom od batérie.
Druhou otázkou je, čo v prípade ak mám na palube dve batérie? Pri druhej, z ktorej nie je napájaný prijímač asi bude potrebný aj mínus od batérie. Chcelo by to odskúšať...
Odpoveď | 2011-12-18 22:11:01 | Príspevok upravený: 2011-12-18 23:06:13
.:. Janko O
Práve pred chvíľou (19.12.2011 asi 18.00hod.) som dokončil merania, ktoré však nepotvrdzujú dioskove skúsenosti.
Aby sme si boli na čistom: použil som prijímač FrSky D8R - jeden z prvých, čo sa predávali. Odporový delič som použil originál, taký čo je na fotografii na začiatku tohoto článku.
Zmeral som aj odpor medzi zemami (G) vstupov A1, A2, dátovým vstupom a výstupmi pre servá. Nameral som 0,1 Ohmu, čo je ale odpor prívodných vodičom meracieho prístroja. Z toho vyplýva, že zeme týchto vstupov/výstupov sú navzájom poprepájané.
Namerané hodnoty napätí boli v poriadku aj na vstupe A1 aj na A2.
Prakticky však mám overené, že meranie môže byť nepresné, ak odpor priečneho rezistora (to je ten medzi živým a zemným vývodom vstupu A1/A2) v deliči je väčší ako 10 kiloOhmov. Taktiež ak je merané napätie privedené len na jeden vstup, napr. A1, tak vstup A2 musí byť skratovaný (alebo aspoň prepojený rezistorom do 10k), inak aj vstup A2 bude vykazovať akúsi hodnotu, ktorá však bude menšia ako A1 a bude "poskakovať". Platí aj pri opačnej konfigurácii vstupov
Ak sa pri meraní napätia pohonnej batérie, ktorá napája prijímač D8R cez BEC regulátora, nezapojí mínusový (nulový - G) vývod odporového deliča na batériu (zapojí sa len plusový), napätie batérie je merané dobre. Tak ako to overil Ferďásek už v prvom komentári.
2011-12-19 18:33:17
Janko O: Veď ja nehovorím, že namerané hodnoty sú nepresné a nevadí mi ani akási hodnota zobrazovaná na druhom porte. Hovorím o tom, že keď meriam 12,3 V v porte A1, vytiahnem konektor z portu A1, nič nezmením, zastrčím konektor do portu A2, tak očakávam opäť 12,3 V. Namiesto toho sa na FrSky Rx display objaví 7,9 alebo 8,0 V. Toto je pre mňa čudné.
Použitý FrSky Rx D8R-II, meraná zem na kolíkoch portov A1 a A2 je spoločná, rozdiel 0 Ohm, priečny meraný odpor je 3291 Ohm.
Odpoveď | 2011-12-20 22:18:04 | Príspevok upravený: 2011-12-20 22:19:43
.:. diosko
Dokončenie a vysvetlenie mnou pozorovaných rozdielnych hodnôt je také, že ten display od FrSky ma nastaviteľný deliaci pomer napätia zvlášť pre každý vstup. Každý vstup môže zobrazovť napätie rôznych bateriek. Ja som NEmal nastavené oba vstupy rovnako a preto ten rozdiel v pozorovaných hodnotách. Jedná sa o tento display odkaz
Ďakujem Jankovi O. za čas, ktorý so mnou strávil pri odhalení tejto záhady. Prapôvodná chyba bola objavená medzi mojou kávesnicou a stoličkou na ktorej sedím.
Óóó, mea culpa! ;-)
Odpoveď | 2012-02-12 12:18:02
Čo sa stane ak zapojím obidva káble na batériu a do prijímača iba
jeden plus. Bude to mať negatívni vplyv na prijímač?
Odpoveď | 2013-02-27 17:40:01
.:. J O
Na prijímač nie, ale napätie môže byť zle zmerané.
Lepšie je to zapojiť tak, že do AD-vstupu prijímača idú obidva vodiče a na batériu len plusový.
Odpoveď | 2013-02-28 08:24:09
.:. okno | mail
Rad bych se zeptal proc neni vhodna metoda jen dvou odporu.
Viz odkaz

Pridani kondenzatoru rozumim.

Martin
Odpoveď | 2014-10-08 06:05:45
.:. J O
Metóda dvoch odporov vhodná je, ale ...
Len pre niektoré deliace pomery, napr. 2:1, 2,2:1, 2,5:1 apod. a aj tu sa vyskytnú problémy s presnosťou deliaceho pomeru takého deliča.
Pre deliaci pomer 4:1 (čo napr. popisuje tento článok) potrebujete rezistory s pomerov odporov 3:1. Také sa zháňajú ťažko (aby ten pomer bol presný).
Preto je oveľa jednoduchšie kúpiť viacero rovnakých rezistorov (meraním vybrať naozaj rovnaké) a z tých poskladať delič celočíselného deliaceho pomeru: 2:1, 3:1, 4:1, 5:1, 6:1, 7:1 .....
Odpoveď | 2014-10-08 08:02:18 | Príspevok upravený: 2014-10-08 08:05:56
.:. okno | mail
dekuji za odpoved.
Myslel jsem si ze to bude s ohledem na presnost.
Odpoveď | 2014-10-08 09:36:12
.:. Lubos
Zdravim pani, mal by som jednu otazku ,nakolko presne rovnake musia byt odpory teda ich hodnota? Ja som vybral 4ks s hodnotami 3.281k ,3.282k ,3,284 2x uplne rovnake som nenasiel a chybu v merani mam 0,4V co sa mi zda dost,nastastie sa da vo vysielacke nadstavit offset takze je to v poriadku ale aj tak by ma to zaujimalo dik
Odpoveď | 2015-10-31 16:17:35
.:. J O.
Odpory si vybral celkom presné (s presnosťou na promile (0,1%)), v nich to nebude.
Odpoveď | 2015-11-01 08:20:51
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39974.32 kb