Balancovať, či nebalancovať? To je otázka!

Trochu sme si pomohli parafrázou na „šejkspírovskú“ filozofickú tému, ale to nič nemení na naliehavosti problému, či je nutné zakaždým pri nabíjaní LiPol batérií zapájať aj servisný konektor a nabíjač nastavovať do režimu „Balance“.

Tak ako to už v živote býva, nie je vhodný ani jeden extrém, teda balancovať VŽDY alebo nebalancovať NIKDY, ale najvhodnejšia je ona povestná „Zlatá stredná cesta“.

Čiže balancovať občas.

Autor: Janko O.

 

 

Pravdu povediac, ešte pred pár rokmi sme patrili do skupiny „extrémistov“, ktorí balancovali zásadne a vždy. Áno, síce sme čítali na modelárskych fórach názory skúsených modelárov, ktorí tvrdili, že dobrú sadu LiPol článkov (Pack) nie je nutné balancovať pri každom nabíjaní, ale stačí ju zčasu-načas „zvalchovať“, ale hovorili sme si: Istota je istota, čo ak tá naša sada nie je zas až taká dobrá. (Valchovaním sa rozumie činnosť, pri ktorej sú napätia jednotlivých článkov zrovnané, hoci aj jednotlivo: slabší článok je samostatne nabíjaný, silnejší je samostatne vybíjaný.)

Náhoda tomu chcela, že sme museli okúsiť aj slasti nabíjania bez balancovania: vadný konektor na nabíjači (protikus servisného konektora) a nutnosť poradiť si aj bez neho spôsobili, že chtiac-nechtiac museli sme absolvovať niekoľko nabíjaní s nabíjačom v režime CHARGE, teda bez balancovania. A čuduj sa svete: nič (zlé) sa nestalo a všetko fungovalo tak, ako má. Batéria sa aj bez pripojeného servisného konektora normálne nabila a pritom zostala vybalancovaná.

Rozdiely v parametroch článkov, z ktorých je sada poskladaná, môžu spôsobiť nasledujúci jav:

  • Sada, ktorá bola „zvalchovaná“ ako vybitá - pri nízkom napätí článkov (napr. 3,8V či menej), po nabíjaní bez balancovania môže mať v stave plného nabitia články mierne „rozhodené“.

  • Sada, ktorá bola „zvalchovaná“ ako nabitá - pri napätí článkov 4,0V až 4,2 V, môže byť po použití – po vybití mierne „rozhodená“.

Obidva stavy majú svoje výhody aj nevýhody, záleží od toho, čo komu viac vadí a čo kto viac preferuje.

Balancovanie – valchovanie v stave nabitom stavia na istotu, že všetky články sú nabité naplno a napätie žiadneho z nich neprekročí hodnotu 4,20 Voltu. Avšak pri vybíjaní sa články ocitnú v stave, keď jeden má v sebe energie menej (a aj napätie (aj nedovolene) nižšie) ako iný (iné).

Balancovanie – valchovanie v stave vybitom stavia na istotu, že všetky články pri (telemetriou kontrolovanom) vybití budú mať v sebe ešte rovnaký zvyšok (napr. 20%) energie a napätie žiadneho z nich neklesne pod kritickú hodnotu, napr 3,7 až 3,6 Voltu (bez záťaže). Avšak pri nebalancovanom nabíjaní budú ich napätia (a aj (percentuálne) množstvo energie v nich) rozdielne a môže sa stať, že u niektorého (niektorých) článku dôjde aj k prekročeniu hodnoty 4,20 Voltu.

My sme si aj tu vybrali onu strednú cestu, ale skôr to je z núdze cnosť: Valchujeme články na 4,00 Voltu. Stáva sa to tak, že batérie (dopoludnia) nabijeme naplno, aby sme boli pripravení na odpoludňajšie polietanie. Ale občas sa niečo „zahrčká“ a lietať sa nejde a tak batérie vybijeme – zvalchujeme do pohotovostného stavu (výhody pohotovostného stavu sú písané v článku Pohotovostný stav: 4,0 V na článok. Ako na to?), čiže na napätie 4,00 Voltu na článok. Na to používame osvedčené prístroje MKS Propo, alebo ich ekvivalent z HobbyKingu.

Ale najvyššia hodnota napätia, na ktoré je možné jednotlivé články vybiť – zvalchovať (Discharge) je práve 4,00 Voltu. A tak od tej doby LiPolky pri nabíjaní nebalancujeme, ale zčasu-načas ich nejakým spôsobom zrovnáme – zvalchujeme.
 



Aké sú výhody či nevýhody nabíjania s balancovaním a bez balancovania?

Nabíjanie BEZ balancovania je trochu rýchlejšie ako nabíjanie S balancovaním: balancér vlastne znižuje nabíjací prúd jednotlivých článkov, keď u článku s vyšším napätím (u viac nabitého článku) je časť prúdu zvedená mimo článok, do balancéra. Tak ako je to zobrazené na nasledovnej schéme:

Článok1 (battery1) je vybíjaný (prúd do neho je zvedený) cez R11 a FET1,  článok2 (battery2) je vybíjaný cez R12 a FET2 a  článok3 (battery3) je vybíjaný cez R13 a FET3.  

Softvér niektorých nabíjačov však môže byť taký „neohrabaný“, že vo finálnej fáze nabíjania, keď už nabíjací prúd poklesol na hodnotu zrovnateľnú s vybíjacím prúdom balancéra, sú jednotlivé články takmer DONEKONEČNA striedavo nabíjané a následne vybíjané, že nabíjanie bez balancovania môže priniesť významnú časovú úsporu.

Navyše taký nabíjač v režime Balance aj "klame", pretože jeho displej zobrazuje nabíjací prúd (v Ampéroch) a dodaný náboj (energiu, v mAh), avšak časť nabíjacieho prúdu a časť dodanej energie sa "vykúrila" vo vybíjacích rezistoroch (R11, R12, R13 ...).

Takže taký nabíjač vám bude drzo "do očí tvrdiť", že do batérie napr. 1300mAh kľudne dodal aj vyše 1500mAh. Vy si potom naivne myslíte, že vaša LiPolka je ako víno: čím staršia, tým lepšia. A pritom sa váš "nepodarený" nabíjač s vašou (tiež nepodarenou) LiPolkou nepekne pohráva. 

Je fakt, že nabíjanie „na istotu“, teda nabíjanie zásadne s balancovaním by s dobrým nabíjačom nemalo ničomu ublížiť ani nič zbytočne komplikovať. Cez to všetko sme sa stretli s nabíjačmi, ktorých meracie obvody balancéra boli tak „rozhasené“, že takýto nabíjač úspešne „rozhodil“ aj perfektne zrovnanú sadu. O tom, že by snáď zrovnal rozhodenú sadu, ani nesnívajte.

Preto sa oplatí občas skontrolovať presnosť nabíjačov, balancérov, či modelárskych meracích prístrojov nejakým presnejším prístrojom, napr. značkovým multimetrom. Bližšie je o tejto problematike písané v článku Presnosť modelárskych meracích prístrojov.

Opakom nabíjania „na istotu“, teda nabíjania zásadne s balancovaním je (ako správne tušíte ) nabíjanie „na neistotu“: čiže zásadne nebalancovať, zásadne nevalchovať, alebo dokonca zásadne ani nič nemerať . Tak toto nie je dobrý spôsob. I keď máte tie najlepšie LiPolky, občasné premeranie napätia ich článkov vám stratenú istotu môže vrátiť.


Súvisiace články:

Presnosť modelárskych meracích prístrojov

Pohotovostný stav: 4,0 V na článok. Ako na to?


 
 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 14. 10. 2021, 08:34 | Prečítané: 9451x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 0

Zatial tu nieje žiaden príspevok, môžeš začať ty:-)

Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40166.97 kb