Ako tomu zabrániť? - 2. časť

Dnes pokračujeme v riešení problému, ktorý vznikol pri havárii 4-metrového modelu vetroňa DG-808S. Táto udalosť je spomínaná v článku „Chladiť, chladiť, chladiť.“

Hoci nie sme priaznivcami dvoch batérií na palube jedného modelu, v predchádzajúcej časti sme pripustili, že sú situácie, kedy samostatná prijímačová batéria môže zabrániť havárii, podobnej tej, ktorá sa prihodila Romanovi Migovi pri riadení vetroňa DG-808S.

A dnes sa budeme venovať výhradne samostatnej prijímačovej batérii.

autor: Janko O.

 

Inšpirovaní rozsiahlou diskusiou a tipmi od skúsených modelárov na RC mánii vo vláknach: Prehriate kondenzátory v regli ako dôvod havárie modelu,  Skutečný přínos regulátorů s označením OPTO a jeho časti, ktorá sa ocitla na Smetisku dejín: Skutečný přínos regulátorů OPTO - rozděleno do Smětiště, sme pripravili nasledovné riešenia so samostatnou prijímačovou batériou.


Ačkoľvek sa pripojenie samostatnej prijímačovej batérie do palubného systému modelu môže zdať samozrejmé, jednoduché a jasné, nemusí to tak vôbec byť.

Spôsobov je viac a každý z nich má svoje prednosti, ale tiež svoje nedostatky.

Začnime tým, že pôvodné zapojenie, ktoré Roman v DG-808S realizoval, upravíme tak, že namiesto externého UBECu zapojíme samostatnú prijímačovú batériu:

Ako prijímačovú batériu uvažujeme štvor- až päť- článok NiCd (napr. Sanyo 1700SCR), ale za určitých okolností môže byť použitý aj dvoj- článok LiPol alebo LiFePo.

Energiu do palubného rozvodu môže dodávať pôvodný UBEC v regulátore, ale aj samostatná prijímačová batéria. Zlyhanie (napr. skratovanie) niektorého z nich neznamená zlyhanie celého napájania. Tomu zabraňuje dvojica Schottkyho diód. Superkapacitor slúži na vykrytie prúdových špičiek rozbiehajúcich sa serv a súčasne absorbuje napäťové špičky (Back EMF) pri brzdení serv.

V situácii, ktorá nastala pri kolapse regulátora v modeli DG-808S (odletovaním mínusového silového vodiča od regulátora), je model síce bez pohonu, ale je stále ovládateľný:

Niektorí preferujú zapojenie len so samostatnou prijímačovou batériou, teda bez použitia UBECu v regulátore a samozrejme bez diód:

Toto, ale aj predchádzajúce zapojenie však v sebe skrývajú iné nebezpečenstvo: Nemusí sa odpojiť mínusový silový vodič od regulátora, ale roztavený cín z horiaceho regulátora môže prepojiť jeho plusový silový vodič so signálovým vstupom (Imp.). Plné napätie pohonnej batérie by sa tak dostalo priamo do prijímača (ale väčšina prijímačov má kanálové výstupy chránené rezistormi) a tým ho zničilo. A model by bol neriadený.

Aby sa tomu predišlo, niektorí aj pri samostatnej prijímačovej batérii odporúčajú použiť regulátor typu OPTO:

Ten má svoj signálový vstup (všetky tri vodiče) kompletne galvanicky oddelený od silových obvodov regulátora pomocou optočlena.

Upozornenie: niektorí neseriózni výrobcovia označujú ako OPTO aj také regulátory, ktoré žiadny optočlen ani iné galvanické oddelenie signálového vstupu nemajú. So skutočnými OPTO regulátormi majú spoločné len to, že nemajú BEC. Označenie OPTO je len marketingový ťah. Takýto falošný opto regulátor sa dá odhaliť veľmi jednoducho: multimetrom prepnutým do režimu merania veľkých odporov zistíme, že odpor medzi čiernym vodičom signálového vstupu a čiernym (mínusovým) silovým vodičom nie je nekonečne veľký, ale skôr nulový.

Extrémne opatrní modelári ani pravý OPTO regulátor a samostatnú prijímačovú batériu nepovažujú za dostatočne bezpečnú. Tvrdia, že roztavený cín z horiaceho regulátora môže prepojiť silový mínus pól regulátora s niektorým vývodom jeho signálového vstupu a na inom mieste môže dôjsť k prepojeniu silového plusového pólu regulátora s iným vývodom jeho signálového vstupu. Tým by sa opäť plné napätie pohonnej batérie dostalo priamo do prijímača a zničilo ho. A model by bol opäť neriadený.

Tomu sa dá zabrániť vhodným vnútorným usporiadaním regulátora, tak ako to ukazuje nasledujúci obrázok:

Iní zas navrhujú nepoužiť OPTO regulátor, ale samostatný OPTO oddeľovač, ako je napr. tento:

Zapojenie potom môže vyzerať nasledovne:

Nám sa takéto riešenie zdá byť príliš zložité.

Pritom možno by stačilo zapojenie podľa nasledujúceho obrázku:

Ochranný obvod ZD1 a R1 sme už popisovali v predchádzajúcej časti: „Ako tomu zabrániť?“ Je umiestnený mimo regulátor aj mimo prijímač a navyše je chránený zmršťovacou bužírkou, takže ani zlomyselná roztavená kvapky cínu k nemu nemôže preniknúť.

Objavili sa námietky, že ani toto nemusí stačiť, že sa napr. odpojený plusový silový vodič regulátora môže dotknúť niektorého pinu prijímača a zničiť ho tak.

Preto sme predchádzajúce zapojenie doplnili:

Zväčšovaním hodnôt odporov R1 a R2 (samozrejme pri zachovaní funkcie regulátora) je môžné eventuálny nežiadúci prúd pri poruche znížiť na neškodnú hodnotu.

Tu ani náhodný dotyk plusového silového vodiča regulátora s niektorým pinom prijímača nemôže spôsobiť jeho poškodenie a nefunkčnosť.

Niekedy sa nám zdá, že obavy niektorých prehnane opatrných modelárov hraničia s paranojou a ich argumenty a predkladané katastrofické vízie pripomínajú skôr scény z filmov Nezvratný osud .


 Súvisiace články:

Ako tomu zabrániť? 

Chladiť, chladiť, chladiť.


 


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 25. 4. 2016, 08:48 | Prečítané: 8496x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 0

Zatial tu nieje žiaden príspevok, môžeš začať ty:-)

Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40162.16 kb