Od EPP k laminátu – F3K Maat

Miniseriál je venovaný F3K hádzadlu Maat. Tento diel opisuje moju cestu k laminátovému modelu Maat a to od samotného počiatku môjho modelárčenia.

Ďalšie diely sa budú venovať už len samotnému modelu, t. j. obsahu stavebnice, výbave, stavbe a nakoniec dúfam (lietadlo ešte nie je dokončené/zalietané), že sa mi podarí podeliť sa aj o svoje dojmy z lietania.

autor: Imrich Kišš

 

Na začiatok by som rád podotkol, že lietam len rekreačne a nemám do budúcna žiadne súťažné ambície . Pri kúpe ma však viacerí presviedčali, že F3K je životný štýl a na súťaže sa proste chodí. Ak nie pre výhru, tak aspoň kvôli zaujímavým ľuďom. S EPP samozrejme naďalej počítam. Modely, ktoré teraz vlastním, mi robia radosť a dúfam, že mi ešte dlho vydržia, aj keď to vôbec nemajú ľahké. Ale nepredbiehajme... 

Lietadlám sa venujem od nepamäti. Dostal som sa k nim cez môjho otca a ním predplatený časopis Letectví + Kosmonautika. Samotnému modelárstvu sa pasívne venujem od svojho detstva, t. j. bezmála 20 rokov. Mal som asi 10 rokov, kedy som po prvýkrát prišiel do styku s časopisom Modelář. Už sa ani nepamätám, ako som sa k nemu dostal, ale od vtedy sme ho mali predplatený a s úžasom som očakával každé nové číslo.

Rodičia ma v mojej snahe dozvedieť sa viac o tomto type „hračiek“ podporovali, ale v malom mestečku, kde som vyrastal, nebol nikto, kto by sa RC modelom venoval. Moje nadšenie tak vyústilo len do papierových a neskôr plastikových modelov a o RC lietadlách som naďalej len sníval. Aj keď sa mi neskôr podarilo ušetriť si na ozajstný balzový cvičný hornoplošník a 3,5-kový riciňák som dostal pod stromček, RC súpravy boli nehorázne drahé a tak toto lietadlo dodnes nevzlietlo. Môj sen som začal realizovať pred štyrmi rokmi a to spôsobom: „už som veľký a môžem si to dovoliť, tak si niečo kúpim a budem lietať“. Našťastie som sa nevrhol hneď do svojho konštrukčného „zakonzervovaného“ lietadla, ale začal polystyrénom. Pred prvým letom som veľa trénoval na simulátore, čo mi dosť pomohlo, ale skutočné lietadlo to nenahradí. 

Mojou prvotinou sa stal model lietadla Alpha 1500 od Pelikan Daniel. Polystyrénový elektrovetroň, ktorý je podľa výrobcu vhodný pre začiatočníkov. Stavbou určite, ale letovým prejavom rozhodne nie. Model je vo vzduchu nestabilný a ľahko padá po krídle. Pritom človek s malými skúsenosťami ťažko odhadne minimálku a tak bol pre mňa každý let adrenalínovou bombou. Alpha časom, pre časté pády a to rovno na nos, vystriedala 3 trupy a potom som povedal dosť. Lietadlo a všetky jeho náhradné diely som predal.

 

Alpha 1500 trochu obúchaná, ale ešte funkčná s druhým trupom v poradí

Rok po kúpe Aplhy som na popud kolegu zakúpil svoj druhý model. Tentoraz to bol osvedčený model Tornádo 11 od Telinku. Je to EPP-čkový svahový kombat – samokrídlo. Jednoduchý model, ktorý viem s kľudným svedomím odporučiť aj začínajúcim RC pilotom. Vo vzduchu je aj napriek chýbajúcej VOP a SOP prekvapivo stabilný a vďaka konštrukcii, v podstate nerozbitný. Po omotorovaní sa z neho stáva skutočné žihadlo a univerzálne lietadlo do každého počasia. Na kombatenie som však zatiaľ nevyrástol .

 

Tornádo 11: obľúbený univerzál 

Po odpísaní Alphy som sa mi uvoľnilo miesto v hangári a tak som začal pokukovať po novom lietadle. Zadanie bolo jednoduché. Zasa EPP s jednoduchou stavbou, dobrými letovými vlastnosťami (pár letov som už v rukách mal, ale predsa), možno akrobat. Tak som sa rozhodol pre ExtraVaganzu znovu od Telinku. Výrobca ho dodáva s jednoduchým podvozkom, ktorý sa len vlepí do doskového EPP trupu, ktorý je v tomto mieste spevnený preglejkou. Veľa som od tých kolies nečakal, čo sa pri prvých pristátiach aj potvrdilo. Podvozok sa vylomil, miesto som zalepil sekunďákom a lieta sa ďalej. Je to 3D akrobat, tak že podvozok vlastne ani nepotrebuje. Štartujem ho z ruky, no zatiaľ pristáva len na brucho. ExtraVaganza je super stroj s pokojným letovým prejavom a schopnosťami, ktoré mnohokrát prevyšujú schopnosti pilota – mňa.

 

ExtraVaganza vo svojej plnej kráse. Všimnite si výzor namaľovaného pilota.

Nasleduje pomyselný koniec EPP-čiek. Po ExtraVaganze som usúdil, že dozrel čas na niečo „kvalitnejšie“ ako polystyrén. Takto sa stal štvrtým a teda aj zatiaľ posledným v poradí F3K model s názvom Maat (mimochodom už mám objednané aj ďalšie neEPP-čko Ion Pro od JP Models, ale o tom, až v ďalšom článku). F3K je jednoducho povedané hádzadlo a to v pravom zmysle slova. V podstate sa ale jedná o akýsi vetroň s dobrou kĺzavosťou, ktorý je na svoje pomery veľmi ľahký, ale pritom extrémne pevný. Veď pri hode musí vydržať zrýchlenie na až 120 km/h, pričom sa dostáva až do výšky 70 metrov. Často sa tieto modely označujú aj skratkou DLG (discus launch glider). Je to preto, že pri ich štartovaní (trošku to pripomína hod kladivom), spraví pilot jednu otočku, s vystretou rukou, v ktorej drží lietadlo za koniec krídla, a model v podstate „vystrelí“ pomocou odstredivej sily. Na lepšie pochopenie odporúčam toto video.

Nápad na kúpu Maata sa vo mne zrodil asi pred rokom, keď mi kolega modelár po prvýkrát ukázal túto kategóriu. Vtedy som to nechápal. Nešlo mi totiž do hlavy, prečo môže niekoho baviť, keď celý deň len vyhadzuje model do vzduchu a potom minútku dve s ním pristáva. „Proste s motorom len pridám plyn a letím.“ Neskôr som pochopil, že práve toto je to čaro. Predletová príprava v podstate nulová. Stačí len nabiť palubný akumulátor. Zdĺhavé nabíjanie x kusov výkonných akupackov odpadá. Do jednej ruky chytím model do druhej ovládač a ide sa na vec. Presne toto som potreboval. Rýchlo nabiť a lietať celý deň (prípadne podľa potreby na mieste dobíjať). 

Musím sa priznať, že na začiatku ma zaujal Thowt, ale po pár telefonátoch ma výrobca presvedčil, že Maat bude lepšia voľba. Má novší profil, užší a pevnejší trup a je o niečo ľahší. Tak som dal na jeho slová a lietadlo objednal. Podotýkam, že čakacia doba je dva mesiace (nevhodné pre nedočkavcov ). Samotný model je vyvinutý a vyrábaný skvelým F3K-čkarom Ondřejom Rezlerom, ktorý má na svojej stránke viacero zaujímavých lietadiel tejto kategórie.

 

F3K Maat – obrázok som si požičal zo stránok výrobcu

Ďalší článok prinesie popis stavebnice a výbavy, ktorý som sa rozhodol do lietadla namontovať spolu s fotodokumentáciou.

 

 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 2. 12. 2022, 09:56 | Prečítané: 10682x | Kategórie: Stavba modelov | Napísal: admin |
Komentáre: 0

Zatial tu nieje žiaden príspevok, môžeš začať ty:-)

Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40169.34 kb