Letové stabilizátory – ako to vidím ja: 3.časť

Tretia časť série krátkych článkov o tom:

- čo to letové stabilizátory sú

- ako fungujú

- aké majú funkcie a letové módy

- a na čo vlastne slúžia.

autor: Lubond

 

 

 

3. Aký stabilizátor je “pre mňa” ten pravý?

Pár začiatočníkov mi povedalo “ja to ešte neviem, pre mňa stabilizátor ešte nie je”.

Boli to začiatočníci-samotári, alebo skutočne začínali len včera? Sám som nedávno začínal, tak mám v čerstvej pamäti aké to bolo. Hotový Babylon. Veľa cudzích pojmov, veľa druhov modelov, veľa cudzích názorov, a k tomu túžba lietať “a nerozbiť !”.

Bohužiaľ, aj to patrí k začiatkom. Všade som sa stretal s jednou univerzálnou radou – nájdi si skúsenejšieho kamaráta. Modelársky guru vysvetlí, ukáže, poradí.

3-osé stabilizátory RX3S od firmy Orange-RX V2 (bez prijímača) z číny asi za 15,- €, verzia V3 (so 6-kanálovým Sprektrum prijímačom) asi za 23,- €. 

Takže, aký stabilizátor? Univerzálna odpoveď by bola – primeraný! Priznávam, odpoveď nič moc, ale vysvetlím. Dovolím si na vlastnom (a kamarátovom) prípade. 

Raz som nemenovanému kamošovi (Jardovi) asi aj tak trochu nanútil inštaláciu stabilizátora OrangeRX RX3S 3-Axis Flight Stabilizer V2 (s odstupom času mám tento pocit). V eufórii modelárskych začiatkov a “objavenia” pojmu letová stabilizácia sme si ich zaobstarali na zábavnomkráľovi z Číny. Cene a očakávaniam sme jednoducho neodolali. V rámci vzájomnej podpory “čo ty, tak to aj ja”, sme ich obaja nahodili do “našich prvých” - rozumej Bixler 2 od toho istého kráľa. Pripomínam, že lietanie proti sebe bola pre nás ešte španielska dedina, o projekte OpenFlightStab sme ani nechyrovali a miestnych modelárov sme ešte slušne zdravili “dobrý deň”. 

Ak máte načítané cevarovské články, určite viete čo dokáže originál softvér dodávaný od výrobcu. Pre zábudlivých prezradím – nič, čo by zachraňovalo éra zelenáčov ako sme vtedy boli aj my dvaja. Prvé lety boli sklamaním, Bixoše sa zapichávali už pri vzletoch a ak sa vzlet podaril, tak naše lietka moc neposlúchali. Každý letový deň mal pre nás iba jeden atribút – a to, či sme niečo rozbili alebo nie.

Resumé tejto etapy nášho lietania bolo jednoznačné: stabilizátory RX3S, tak ako sme ich kúpili, nám – zelenáčom, určite nepomohli!

Nasledovala etapa hľadania vhodnejšej alternatívy. Bohužiaľ, naša vrodená sporovlivosť nám nedovolila kúpiť nejakú “značku”. Projekt OpenFlightStab, založený programátorským guru Johnom-RB, sa vtedy stal našim cieľom. Skrátim to – ani preflešovanie OFS firmvérom náš problém nevyriešilo. Skôr naopak! Naše prehnané očakávania HOLD módu neboli naplnené. Dnes by som ich prirovnal k očakávaniam lekára podávajúceho pacientovi placebo. Môjmu Bixlerovi jednoducho nebolo súdené dožiť sa staroby, HOLD mód vo vtedajšej verzii mu zlomil väzy (popravde, nie len ten).

Podrobnosti vynechám, v seriále “Orange Flight Stabilizer (RX3S) s Open Source” sú problémy (ale aj ich riešenia) dostatočne popísané.

Resumé druhej zelenáčskej etapy bolo tiež jasné: Ani OpenFLightStab softvér v RX3S nás - zelenáčov nezachránil. 

Oba závery upresním: OpenFlighStab so softvérovým vylepšením od Eda_BB a spomínaným lacným hardvérom od číňana je super kombinácia! Len jednoducho, pre nás začiatočníkov, to ešte nebolo ideálne. Neberte ma prosím za slovo, jasné že zelenáčske aeroplány RX3S priamo nelikviduje, lenže – ani zásadnejšie nepomáha prekonávať detské choroby prenatálnych modelárov. Zároveň sa ospravedlňujem za použitie pojmu zelenáč, nič vulgárne tým nemyslím, len sa mi to zdá krátke a výstižné.

Našou treťou a zároveň poslednou zelenáčskou etapou bola kúpa komerčného stabilizátora.
 

4. Aký stabilizátor pre začiatočníka?

Guru by povedal: Ak sa zelenáč rozhodne použiť stabilizátor, tak nech je čo najvhodnejší. Pokiaľ jeho cena nepresiahne cenu modelu, je stabilizátor určite na mieste. Problémom je, že vhodnosť či nevhodnosť toho-ktorého typu zelenáč ešte nedokáže dosť dobre posúdiť. Tu je práve priestor pre skúseného kamaráta-modelára a tiež pre pán Gúúgla.

Trochu odbočím, ale nedá mi to. Viete aký rozdiel vidím medzi pánom Gúúglom a skúseným kamarátom-modelárom? Skúsený = vie čo hovorí, sám má óómoc viac skúsenosti než ja, nebojí sa priznať ak niečo nevie alebo niečomu nerozumie (nezasekne sa, vie ako na to!), pozná dosť iných modelárov čo vedia poradiť, nenechá ma vyhadzovať čas a peniaze na hlúposti. Kamarát = dobre ho poznám (viem kde býva a ako vysoko má okná), neoklame ma ani nezavedie (a ak predsa, nie je to úmyselne a až do smrti ho to mrzí). Skúsený kamarát = skombinuj predchádzajúce a umocni na tretiu. Pán Gúúgle = nemá krstné meno ani adresu, jeho rady treba filtrovať (naivka často naletí – opatrný dlho overuje). Ale – sám je to skutočný Děd Vševed, všetko vie a všetkých pozná.

Kombinácia oboch subjektov je pre zelenáča takmer ideálny začiatok. Bohužiaľ, v našom prípade s Jardom to tak nebolo, prvý subjekt chýbal. Preto tie materiálne škody a sklamania ...

Väčšina súčasných “značkových” letových stabilizátorov má nejaký ten bezpečnostný, Basic, 2D, Safe alebo inak pomenovaný mód. Môžu to byť aj 2 módy, odstupňované podľa miery pomoci začínajúcemu. Tieto komerčáky sú priamo (!) určené začiatočníkom, bohužiaľ nie sú úplne zadara. Pre ďalšie (pokročilejšie) lietanie, podľa mňa, už nemajú taký zásadný význam, ale ako totálna poistka pre núdzové prípady sú stále vhodné.

Ako príklad uvediem Guardian 2D/3D , ktorý má 2 módy. Mód 2D a mód 3D, práve 2D je určený pre začiatočníkov. V našich končinách je dobre známy a dostupný. Práve tento typ vyriešil naše boľačky v modelárskych začiatkoch.

Na burzách sa istého času Gaurdiany dali kúpiť pod 50€, nový príde asi na 65€. O niečo lacnejší, ale stále veľmi slušný (a tiež 6-osý) stabilizátor FC-150 je od známej firmy Dualsky. Funkčne je veľmi podobný Guardianovi, na zábavnomkráľovi sa dá kúpiť asi za 32,- €, čo je polovica z ceny Guardiana. Našťastie, začínajúcich modelárov neubúda, takže nepotrebné “železo” sa dá s menšími stratami posunúť ďalej.
 

Ak by som znovu začínal, tak by som si asi vybral Guardiana, pretože oproti FC-150 (FC-151) sa mu dá diaľkovo meniť “Master Gain” stabilizácie. Návod pre použitie je slušne spracovaný a prínosom môže byť aj PC podpora (nastavenie parametrov cez USB-port počítača). Nevýhodou je obmedzené použitie pri pokročilejších modeloch, lebo stabilizátor nepodporuje CPPM ani SBUS. Naopak, ak by som uprednostňoval jednoduchosť ovládania a nižšiu cenu, vybral by som si stabilizátor FC-151 (nástupca po FC-150). Ten sa dá, na rozdiel od svojho predchodcu, aj diaľkovo vypnúť.

Ak raz budem modelárskou autoritou, moje odporúčanie zelenáčovi bude: “Jeden ľudský guru na zemi, druhý elektronický guru na palube”. Bohužiaľ, o ďalšom modelárčení často rozhodne prvý let resp. havária (príklady radšej neuvádzam ).
 

5. Stabilizátor pre pokročilejšieho modelára?

Všetko asi záleží od toho, čo “pokročilejší” modelár od stabilizátora očakáva. Niekto sa dá na “pokročilejšie” letové kontrolery, niekto zostane pri poslednom používanom a niekto ich prestane používať úplne.

Za seba môžem prehlásiť, že dnes stabilizátor nepotrebujem preto, aby mi zachránil lietadlo pred triviálnou haváriou (aspoň dúfam). Dnes stabilizátor používam pre všetky ostatné doteraz spomenuté dôvody. Takže stabilizátor rangu Guardian už nepoužívam. Spomínaný kamarát Jardo síce ešte občas áno, ale nie z dôvodu, že by bol ešte zelenáč - obaja už lietame “ako páni” . Lenže – Jardo rád experimentuje, čo lieta samé ho už moc nebaví. No a potom, hlavne pri záletoch, to asi na neho býva príliš silný adrenalín – toš vtedy nastúpi starý dobrý Gurdian. Pokiaľ sa nepodarí reverznúť nejaké to kormidlo (ako nedávno mne), výsledok býva takmer istý. Keď dostane nový model do ruky, prejde na menej konzervatívny stabilizátor (RX3S alebo FC-151).

Modelárovi nezačiatočníkovi sa otvára viac alternatív. Kto chce lietať športovú akrobaciu, stabilizátor použiť nesmie. Kto sa chce dať na FPV, alebo na fotenie, bez dobrého letového kontrolera sa asi ďalej nepohne. Ani jedno, ani druhé nie je môj prípad. Preto medzi moje požiadavky na “dvorný” stabilizátor patrili hlavne tieto:

a/ Možnosť stablizátor diaľkovo ovládať - samozrejme vrátane jeho úplnej deaktivácie.

b/ Prepínateľný RATE / HOLD mód. Tieto 2 módy mi (zatiaľ) úplne postačujú.

c/ Nastaviteľný stabilizačný zisk. Master gain dáva možnosť prispôsobiť stabilizátor konkrétnemu lietadlu, často aj rovnakému modelu ale v rôznych letových režimoch. Pri veľmi účinných kormidlách (vysoká rýchlosť a/alebo veľké výchylky) hrozí pri vysokom stabilizačnom zisku rozkmitanie kormidiel, alebo až zničenie lietadla (jav podobný flutteru, len vplyvom fázovo a amplitúdovo neprimeraných zásahov do riadenia).

d/ Dynamické riadenie zisku stabilizátora. Na vysvetlenie je veľmi dobrý aj tento článok.

e/ Dostatočný počet spracovávaných kanálov. Pre stabilizáciu letu v zásade stačia 3 kanály (smerovka, výškovka, krídelká), Guardian aj FC-150 spracovávajú len tieto kanály. Pri pokročilej mechanizácii požiadavky na počet kanálov stúpajú. Pri sériovom budení (CPPM, SBUS) stabilizátor RX3S poskytne až 7 výstupných kanálov.

f/ Možnosť budenia stabilizátora sériovým vstupom - spojenie s prijímačom CPPM alebo SBUS linkou. Značne sa zjednoduší (a sprehľadní) kabeláž medzi prijímačom a stabilizátorom.

g/ Softvérová podpora. Vsadil som na overený hardvér a OpenFlighStab softvér je pre mňa veľmi prijateľná alternatíva. Okrem základných funkcií poskytne aj nejaké tie fičúrstva navyše.
 

6. Moja konečná voľba?

Na základe už pomenovaného, sme sa s Jardom (možno trošku paradoxne), vrátili k lacnej čínskej “strojovničke” s názvom OrangeRX RX3S. Viem, v predchádzajúcom som toto “gyro” zavrhol, áno – ale ako modelár začiatočník. Musím tiež povedať, že podmieňujúce pre mňa boli dnes už neodmysliteľné úpravy firmvéru OpenFlightStab (skratka OFS, pôvodný autor John-RB), ktoré urobil náš banskobystrický modelár-programátor Edo_BB. Nejednalo sa o žiadne kozmetické, ale o zásadné úpravy (nebojím sa povedať opravy) a vylepšenia. Nikde nenachádzam emotikon “klobúk dole” tak aspoň “palec hore” , Edo!

Asi pred 2 rokmi som neodolal bezkonkurenčnej cene u číňana a RX3S používam dodnes. Ako už bolo napísané, origo soft v RX3S nestojí za veľa – má len dosť nepodarený RATE mód. Odkedy sa Edo_BB obetoval a vychytal chyby OFS, už som ich zopár preflešoval (všetci ktorých v okolí poznám preflešovali na OFS). Verzia s prijímačom (RX3S_V3) rieši dve muchy jednou ranou – lacný Spektrum prijímač (6-kanál) a slušný stabilizátor v jednom. Pre deproňáky a iné menšie modely veľmi dobre použiteľný.

Prijímač je však len “park fly”, čiže má obmedzený dosah (oficiálne okolo 300m). Preto, prechodom na väčšie modely, pokročilejšiu mechanizáciu a hlavne prechodom na FrSky súpravu u mňa táto verzia stratila význam.

Z dôvodu univerzálnejšieho využitia, používam už výhradne verziu bez prijímača (RX3S V2). Flešujem tam spravidla CPPM verziu firmvéru – z nej sa dá využiť až 7 fyzických PPM výstupov. FrSky má v ponuke pomerne lacné a spoľahlivé full-range prijímače s CPPM výstupom, telemetrický D4R má zábavnýkráľ asi za 23 doláčov.

Pre pokročilejšiu mechanizáciu a “vyšší level výbavy” na palube, som sa nedávno rozhodol začať používať verziu firmvéru s budením cez SBUS. Inšpiroval ma k tomu článok “Ed_20 Flight Stabilizer: aj s ovládaním podvozkovej nohy”. V mojom prípade však nešlo o “nohu”. Skôr mi išlo o to, ako získať nejaký ten kanál navyše. CPPM podporuje len 8 kanálov a z toho jeden je použitý na riadenie zisku stabilizátora. Jednoducho, sedem reálnych kanálov mi už bolo málo.
 

Ale to bude (alebo už bol?) iný článok ...


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 20. 4. 2021, 08:07 | Prečítané: 8528x | Kategórie: Open Stabilizer | Napísal: admin |
Komentáre: 17
Čím sa vyznačuje ten 2D mod? Pôvodne som si chcel zaobstarať rx3s hlavne kôli záletom ale podla tohto článku to nieje najlepšia voľba.
Odpoveď | 2016-05-12 09:22:17
.:. J O.
Mód 2D môžu mať len letové stabilizátory, ktoré používajú okrem gýr aj akcelerometre, čo samozrejme RX3S nie je.
Ešte na zemi (napr. doma na stole) sa vykoná kalibrácia módu 2D: model sa nastaví do polohy "kľudného - stabilného letu", väčšinou takmer vodorovne, možno akoby model mierne klesal.
Letový stabilizátor si túto polohu (sadu hodnôt z akcelerometrov) "zapamätá" (uloží do pamäte). V prípade krízového stavu modelu pilot aktivuje 2D mód a letový stabilizátor zabezpečí, že model sa bude snažiť dostať do onej zapamätanej - bezpečnej polohy.
Odpoveď | 2016-05-12 11:35:30
.:. lubond
Áno, toto je typické pre 2D mód.
RX3S má RATE a HOLD mód. Ideálne je zalietnuť model bez zapnutej stabilizácie, lebo pri zapnutej stabilizátor sám toto zlé vyváženie (trimovanie) kompenzuje. Aj so zle nastaveným ťažiskom stabilizátor dokáže bojovať, takže pilot si to ani nemusí všimnúť. Aj preto je vhodné dotrimovať model bez zapnutej stabilizácie.

Teoreticky je to možné aj so zapnutou stabilizáciou, ale v móde RATE (RX3S s firmvérom OpenFlightStab). Pozor na to, že po každom dodatočnom trimovaní treba stabilizátoru nastaviť nové stredové polohy (rekalibrovať). Robí sa to automaticky po zapnutí (na zemi) ale dá sa aj počas letu sekvenciou v riadiacom kanáli stabilizátora, bližšie v dokumentáci k OFS tu odkaz
Odpoveď | 2016-05-12 13:19:29
.:. lubond
Tu je sekcia o trimovaní a kalibrovaná počas letu (INFLIGHT CALIBRATION)
odkaz
Odpoveď | 2016-05-12 13:22:13 | Príspevok upravený: 2016-05-12 16:01:17
Mne ide hlavne o tých prvých pár sekúnd kým model naberie výšku, kedže mám hlavne doma robené modely ich predvídatelnosť pri prvom lete je dosť nízka a už sa mi stalo že po hodení sa model prudko naklonil a ja som nestihol reagovať.
Odpoveď | 2016-05-12 14:12:36
.:. lubond
Ahá, už rozumiem. Aj 2D režim tých 6-osých stabilizátorov pomôže. Tu mne pomáha RX3S v režime HOLD. Len pozor pri prvom lete - nezabudni skontrolovať zmysel výchyliek stabilizátora!
Odpoveď | 2016-05-12 16:08:16
.:. J O.
Pridávam svoj súhlas s Lubondom.
Na dobrý štart to nemusí nutne byť letový stabilizátor v móde 2D, (rovnako) dobre poslúži aj RX3S:
- pred štartom (odhodom) nastaviť model do správneho "postoja"
- aktivovať režim HOLD, alebo ak už je aktivovaný, tak "zakvedlať" kniplami krídeliek, výškovky a smerovky a vrátiť do neutrálu
- hodiť model
Toto pomáha pri zle vytrimovanom modeli, pri nie úplne dobre vyváženom modeli a dokonca aj pri nie úplne dobrom odhode modelu.
Odpoveď | 2016-05-12 17:35:50
No tak v najbližšom čase objednám rx3s a dám si ho k vám preflešovať, teda ak ešte túto službu ponúkate. Mám ešte jednu otázku, používate niekto stabilizátory aj v žhavíkoch, nebudú im vadiť tie vibrácie?
Odpoveď | 2016-05-12 18:19:24
.:. lubond
Jojo, používam ho vo vlečnej (1,8m/15ccm ASP 2-takt). Zatiaľ som problémy s vibráciami nezaznamenal, ale mám stabilizátor upevnený tak trošku "navoľno" - cez suchý zips. Citlivosť (master gain) si mením cez poťák na rádiu takpovediac online, takže pri menších rýchlostiach (napr. vlekoch) mám trochu viac zisku než normálne. Pri "blbnutí" zase citlivosť sťahujem na minimum, resp. staba úplne vypínam. Pre orientáciu - viac ako na 60% s master gain nechodím - zatiaľ to ani nebolo potrebné. Aj kvôli možným vybráciám sa maximu vyhýbam, nemám ho v spaľováku príliš dlho, tak stále som ešte v strehu :-D .
Odpoveď | 2016-05-13 08:39:05
.:. PaloJ
Myslite ze by bolo mozne pouzit takyto stabilizator na riadenie pozdlzne nestabilneho lietadla ? (F-22)
Odpoveď | 2016-05-13 11:35:47
.:. J O.
Myslím, že áno.
Hoci otázkou je, prečo je model nestabilný (akokoľvek).
Odpoveď | 2016-05-14 08:16:51
.:. PaloJ
V skutocnych lietadlach sa to vyuziva na zlepsenie manevrovatelnosti v stihackach. Znizuje sa pozdlzna zasoba stability alebo su priam nestabilne. Kedy to musi riadit PC (tlmit vychylky).
Model by mohol mat nezvycajny koncept usporiadania, alebo by bol zle vyvazeny, kedy je tazisko za neutralnym bodom.
Urcite to skusim, ak je aspon sanca ze to moze fungovat.
Odpoveď | 2016-05-15 09:09:43
.:. lubon
Čo píšeš je pravda, len si treba uvedomiť, aké top technológie experimentálne lietadlá používajú a za akým účelom sa to robí. Nikto nikdy nezverejnil detaily takýchto (väčšinou vojenských) projektov, tie detaily budú asi kľúčové.
Bojím sa, že s týmito stabmi (o ktorých tu píšeme) sa to nepodarí, preto by som to neskúšal na niečom hodnotenom. Ťažisko za neutrálnym bodom zaváňa katastrofou.
Ak to budeš skúšať, daj vedieť ako to dopadlo. Rozhodne to bude zaujímavý experiment.
2016-05-15 09:45:58
.:. J O.
PaloJ,
musím sa priznať, že jeden taký model naozaj mám: je to tzv. "Black Sabbath", spomínaný aj v našich článkoch.
Pôvodne to bol JAS-39 Gripen zo stavebnice, kúpenej u Pelikána. Ale keďže to lietalo veľmi mizerne, bol odsúdený do role experimentálneho modelu.
Paradoxne, keď už začal lietať celkom slušne, tak sa na Gripena nepodobal ani náhodou.
Ale podstatné je jeho vyváženie: je vlastne ťažký na chvost a bez stabilizátora je v podstate neovládateľný. A taktiež mu musí stále bežať motor, preto má aj tzv. "voľnobeh" ( odkaz ). Keď je ťažisko akože v normálnej polohe, tak model neochotne reaguje na riadenie, keď je ťažisko posunuté dozadu, tak je model čulý ako rybička.
Dúchadlo vypínam tesne (1 až 2 sekundy) pred pristátím, aby si "necuclo" prízemné nečistoty. A tie dve sekundy sú asi najrizikovejšie z celého letu: model má tendenciu "stavať sa na zadné".
Takže moje odporúčanie: skús to, ale choď na to opatrne, s postupným posúvaním ťažiska dozadu.
2016-05-16 08:09:24
Ahoj J.O. mám v šuplíku zopár stabilizátorov letu a po zálete a poučeniach odporcu stabilizátorov J.N. som skončil s osvedčeným prijímačom pre FrSky - S6R . Používam visielačku Taranis a pomerne často funkciu "panika" , keď ju stlačím na visielačke tak z akejkoľvek polohy sa model ustabilizuje do rovného letu.
Model prijímača S8R neviem prečo bez vysielačky stabilizuje výchylky a keď zapnem vysielačku je to len 8 kanál prijímač, ale to je zase o niečom inom.
Odpoveď | 2018-07-20 15:19:41
.:. J O.
Ahoj Pali.
Prijímče so stabilizáciou FrSky S6R príliš dôverne nepoznám. Milan Hrk mi raz jeden taký požičal na otestovanie ("na sucho" - na stole): odkaz
Ale praktické letové skúšky som neabsolvoval. V každom prípade sa táto stabilizácia javí (správa) úplne inak, než ako tá "naša" - Ed_11.
Už sme to tu na našich stránkach spomínali: my v podstate so žiadnou stabilizáciou nie sme na 100% spokojní. Ale Open stabilizery nám dali možnosť, v rámci hardvérových možností RX3S, stvoriť stabilizáciu k "obrazu svojmu". To, čo by to malo (v rámci možností) robiť sme si ešte pred rokmi overili na našom projekte AssOrx a potom nám Edo Bovan pomohol, keď podľa týchto našich predstáv upravil program Johna R.B. - autora projektu Open Flight Stabilizer.
Výsledkom je letový stabilizátor, ktorý sa pokiaľ možno najviac približuje našim predstavám a nášmu štýlu lietania: uhladený letový prejav modelu so stabilizátorom, tak ako to robí napr. môj brat Miroslav s jeho Herculesom (viď videá v tomto článku: odkaz ) ťažko niekto urobí bez letového stabilizátora. Bez neho to sú skôr kvazi-chaoticky lietajúce "potácajúce sa" modely.
Ale samozrejme dôležité je to, čo od toho (modelu, stabilizátora, lietania, modelárčenia) kto očakáva - čo chce ako výsledok. My chceme uhladený letový prejav modelu tak, aby to bolo na nerozoznanie od letu skutočného lietadla. A tu nám letový stabilizátor významne pomáha.
Odpoveď | 2018-07-21 08:35:59
Nerozmyslali ste aj nad ArkBirdom? Ja osobne som uz skusenejsi modelar avsak hladal som nieco s GPS co by mi vratilo model naspat ak strati signal (ci uz FPV alebo riadiaci signal). Plus neskor sa objavil v ponuke aj antenna tracker, takze som ho tiez kupil a som spokojny (no, s arkbirdom dost spokojny, ten antenna tracker by mohol mat lepsiu presnost). Lietam tak s dobrym FPV signalom az k limitu FrSky prijimaca a vysielaca (okolo 2.5 km)
Odpoveď | 2018-07-24 13:34:23
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39972.75 kb