Výrobcovia asi hrajú hru o čo najvyššie deklarované Céčka

Niekedy pred vyše desiatimi rokmi sme zažili búrlivý rozvoj LiPoliek:

Ich ceny (vďaka „nástupu“ čínskych výrobcov) pekne klesali a ich Céčka (C Rate) pre zmenu pekne rástli.

Keď sa táto hodnota „vyšplhala“ ku hranici 40 – 50 – 60, začali sme sa obávať, že ak to takto pôjde ďalej, tak či naše merače Ri (a Céčok) budú schopné parametre takýchto batérií zmerať.

Potom ako keby nás výrobcovia vypočuli a Céčka LiPoliek už ďalej nerástli.

Teda tie skutočné.

Tie „papierové“ - tie deklarované rástli utešene ďalej, lenže naše merače a ani naše modely nevedia čítať a tak sa namiesto tých úžasných „papierových“ museli stále potýkať s tými priemernými (a niekedy aj pod-priemernými) skutočnými.

autor: Janko O.

 

Odkaz na články o našich meračoch vnútorného odporu (Ri) a Céčok LiPol batérií:

O tom, že s deklarovanými Céčkami LiPoliek nie je niečo v poriadku, sme písali už viackrát v článkoch:

Avšak postupom času na nás začali pôsobiť ony nevyvrátiteľné ľudové múdrosti a síce:

  • Papier znesie všetko

  • Človek si zvykne aj na šibenicu

Skrátka sme pochopili, že deklarované Céčka nemajú s tými skutočnými nič spoločné, že klamať zákazníkov je vlastne marketingová nutnosť a že zákazník, nemajúc iného východiska, sa s tým napokon aj tak zmieri .

Taktiež sme pochopili, že zdanlivo vyrovnaná trojica: výrobca – predajca – zákazník, je vlastne nevyrovnaná dvojica, kde výrobcovia v symbióze s predajcami hrajú nefér presilovku proti zákazníkom. Za tie roky sme nezažili situáciu, že by predajca „pritlačil“ na klamajúceho výrobcu v záujme zákazníka. Hoci sme (pred pár rokmi) ponúkali svoju pomoc, tak doteraz sa k nám nedostala informácia, že by niektorý tuzemský predajca pri preberaní tovaru od výrobcu (alebo veľkoobchodníka) námatkovo premeral Céčka zopár LiPolkám z dodávky.

A tak modelári akosi rezignovali, na „nebotyčné“ hodnoty deklarovaných Céčok si zvykli a pre lepšiu orientáciu si sami pre seba zaviedli LiPolkové „bulharské konštanty“: podľa typov LiPoliek treba ich deklarované Céčka vydeliť „bulharskou konštantou“, napr. dvomi, či tromi a dostanete skutočné Céčka.

Taktiež sa objavilo nové (tzv. „Jyrryho“) pravidlo:

Tie skromnejšie menej klamú a pomalšie starnú. 

Deklarované Céčka LiPoliek v hodnotách 65/130 nás prestali svojou veľkosťou ohromovať, pretože sme si už pred časom zaviedli naše pravidlo, že ak nejakej LiPolke nameriame Céčka viac ako 40, tak môžeme otvárať šampanské. Asi pred mesiacom mi Miroslav z HobbyKingu objednal na vyskúšanie Turnigy Graphene a Turnigy Bolt. Keď som tým druhým nameral Céčka v hodnote asi 63, tak manželka sa sama ponúkla, že pôjde kúpiť KBŠ (Karpatské Brandy Špeciál) .

Samozrejme, v poslednej dobe sme už ohromujúce hodnoty (deklarovaných) Céčok v rôznych ponukách ani nevnímali, ale keď pri „surfovaní“ po modelárskych fórach na nás z nejakej reklamy „vybafla“ hodnota 80C/160C, nechceli sme veriť vlastným očiam. Tú však v zápätí tromfla hodnota 120C/240C.

Že to s tými Céčkami ani samotný výrobca nemyslí až tak úplne vážne, dokazuje pomerne chabé dimenzovanie silových vodičov, ktoré by vyše 300 Ampérov dlho "rozdýchavali", ale hlavne silový konektor XT60, určený na maximálne prúdy 60 Ampérov, čo je menej ako pätina deklarovaného maximálneho dodávaného prúdu.

Ak tá prvá – nižšia hodnota Céčok má znamenať trvalú prúdovú zaťažiteľnosť pri poklese napätia LiPolky o 10%, tak tá druhá – vyššia hodnota znamená krátkodobú prúdovú zaťažiteľnosť pri poklese už o 20%. Lenže …

Ak napätie zdroja (LiPolky) poklesne o 10%, tak maximálny odoberateľný výkon poklesne zhruba o 20%. Už je to cítiť, ale ako sa hovorí: dá sa to prežiť.

Ak však napätie zdroja (LiPolky) poklesne o 20%, tak maximálny odoberateľný výkon poklesne o 36%. To už nie len že je riadne cítiť, ale pre niektoré modely (napr. konvertoplány) to môže znamenať prakticky neschopnosť letieť.

Takže ak si niektorý modelár, ktorého model skutočne nutne vyžaduje dostatočný výkon pohonnej jednotky, kúpi takúto batériu s vysoko nadsadenou hodnotou Céčok, bude nemilo prekvapený, že jeho model sa možno ani neodlepí od zeme. A to ani nespomíname to, že takéto LiPolky strácajú svoju tvrdosť rýchlejšie ako tie „skromné“ a že takúto batériu použije len niekoľkokrát (možno menej ako 10).

V modelárskej terminológii sa navyše vyskytol nový výraz: Real C (článok s názvom Baterie Real C - stojí za prečítanie). Táto hodnota zohľadňuje okrem vnútorného odporu ešte aj (nežiadúce) ohrievanie batérie pretekajúcim prúdom a jej (ne)schopnosť „zbaviť“ sa tohto tepla. Povedzme rovno, že táto hodnota Céčok je ešte o kúsok prísnejšia a teda nižšia ako tá „naša“, ktorú merajú tie naše – už dosť prísne Merače vnútorného odporu.

A tak nám asi nezostáva nič iné ako robiť si srandu z neustále (nepravdivo) rastúcich hodnôt deklarovaných Céčok ponúkaných LiPoliek:

Preto sme vyhlásili takú súťaž o to, kto prvý pošle link (odkaz) na ponúkané LiPolky s Céčkami s hodnotou „štvrťkilo“ - 250C, 300C, „tretinka“ - 333C, „polkilo“ - 500C a víťazom sa stane (kilovcom do hlavy dostane) ten, kto objaví batérie s deklarovanými Céčkami rovných 1000 .


 


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 15. 8. 2021, 08:09 | Prečítané: 6117x | Kategórie: Pohony | Napísal: admin |
Komentáre: 1
Přidám vlastní poznatek.
Na základě Vaší dobré zkušenosti s Turnigy Bolt jsem zkusil objednat 1300mAh V2.Po změření C Vaším měřičem mne čekalo překvapení. Tak, jak byla (v teplotě sklepa 17 st.C) jsem naměřil C=13.
Ihned po plném nabití C=19 a ráno už jen 16.
Kdybych měřil při teplotě 22 st.C by byly výsledky možná o 25% lepší, ale do deklarovaných C=65 je to velice málo.Asi jsem měl smůlu. Série se nepodařila.
To mé oblíbené Turnigy Nano-Tech 25-50 mají všechny i po 2letech létání C stále ještě přes 20.(měřeno při Storage 3,8V a 17stC)
S pozdravem J.B.
Odpoveď | 2017-05-22 22:49:01
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40170.42 kb