Vybíjačka na akumulátory

So záujmom sledujem vašu stránku a v poslednom čase ma zaujali články týkajúce sa akumulátorov a snaženie o predĺženie ich životnosti.

Priznám sa, že v tomto smere som bol doteraz dosť lajdák a akumulátory som nechával plne nabité pri izbovej teplote.

Teraz som pokročil aspoň v tom, že už aspoň zvažujem, že sa bude o ne trochu starať.

Prvý krok je dostať ich do "storage" stavu, čiže do stavu kedy je v nich energia, resp. náboj, ktorý vytvára napätie cca. 3,8V/článok.

autor: Tomáš Lancz

pripravil: Janko O.

 

 

 

 

 

Nie vždy "vylietam" všetky nabité akumulátory a určite nechcem stráviť celú noc vysedávaním pri mojej nabíjačke, ktorá umožňuje vybitie na túto úroveň, ale je to veľmi časovo náročný proces. Tak som sa začal obzerať po niečom, čo by zvládlo vybiť aj akumulátory s väčšími kapacitami bez toho, aby som pri tom musel stráviť zvyšok mojej mladosti. Na e-shope Banggood ma zaujal tento prístroj:

AOK Black 3 In 1 150W Lipo Battery Balancer LCD Voltage Meter Tester

Objednal som si ho a za pár dní bol doma. Plastová krabička bola síce zľahka popraskaná, ale prístroj a príslušenstvo boli OK. Ako záťaž použili žiarovky. Tie sú ale len "voľne ložené", čo je vzhľadom na to, že generujú pomerne intenzívne teplo dosť riziko. Ak by som ich položil napr. na kus papiera, tak reálne hrozí požiar.

Tak som si na mojej CNC fréze vystrúhal takýto retro stojanček.

Vodiče žiaroviek som vyspájkoval z DPS, skrátil ich, nanovo naspájkoval a DPS elektroniky nanovo preizoloval zmršťovacou bužírkou.

Pripojovacia elektronika je vybavená T-Dean konektorom, tak je potrebné porobiť si nejaké medzikusy na konverziu medzi silovými konektormi. Čo je celkom fajn na tomto prístroji, že umožňuje nastaviť napätie na aké chceme články vybiť. Cena prístroja je celkom kamarátska a vyzerá, že funguje spoľahlivo. Odporúčam do pozornosti. Možno pomôže aj vám...



 


 

Poznámka:

My sami takéto prístroje používame (viď napr. články: Balancovať, či nebalancovať? To je otázka!, Balancovanie veľmi rozhodenej LiPol batérie, Zistenie skutočných Céčok batérie bez špeciálnych prístrojov, Presnosť modelárskych meracích prístrojov), ale nemáme k nim ten „výkonový modul“. Preto sme sa na Tomáša obrátili so žiadosťou o nejaké doplňujúce údaje:

Ahoj Tomáš.

Tvoj mail nás zaujal, ale máme niekoľko nejasností:

- ten prístroj len vybíja batériu ako celok (cez ten silový modul), alebo ju aj balancuje? 

- ak ju aj balancuje (pomocou žiaroviek), aký je balančný prúd jednotlivých článkov?

- ten balančný prúd (do žiaroviek) preteká cez servisný konektor?

- na čo tam sú tri žiarovky? Na obrázkoch vidno, že nie všetky svietia rovnako.

- ak sú tam tri žiarovky, vie to balancovať len 3-článkové batérie? Viac-článkové nie?

Vopred vďaka za očakávané odpovede.

 


 

Tomáš obratom odpovedal:

Skúsim zodpovedať komplexne na všetky otázky...nemal som to zavesené na osciloskope, resp. iných prístrojoch, tak len dedukujem ako to funguje podľa toho ako sa to správa...

...myslím, že celá činnosť je rozdelená medzi balančným a silovým konektorom. To "hrubé" vybíjanie ide určite cez silový okruh. Silový konektor vychádza priamo z DPS (ďalej silový modul) ktorý je prepojený dvojvodičovo s hlavným prístrojom. Neviem, či ten dvojvodič je nejaká komunikačná linka, alebo len nejaký analógový signál. Žiadny iný "priamy" prepoj medzi silovým a hlavným modulom nie je.

Každopádne na silovom module sú tri SMD IO - predpokladám FET tranzistory, ktoré spínajú záťaž - žiarovky. Nehrejú, takže zrejme idú v PWM režime ako spínače. Asi využívajú malý sériový odpor a celá regulácia záťaže spočíva v preintegrovaní plochy impulzov, ktorými sa budia výstupné tranzistory. Na silovom module sú aj ďalšie IO. Myslím, že jeden z nich bude malý procesor (PIC, alebo niečo podobné), ktorý manažuje spínanie týchto tranzistorov.

Hlavný prístroj má konektory pre pripojenie 2S až 6S akumulátorov cez balančný konektor. Krásne balancuje jednotlivé články a popri aktuálnom napätí na článok zobrazuje aj symbol rozsvietenej žiarovky pri článkoch z ktorých je odoberaný prúd cez balančný konektor. Predpokladám, že cez balančný konektor prebiehajú len "jemné" vyrovnávacie prúdy ktorými sa zabezpečí celkové rovnomerné vybitie jednotlivých článkov. To je pekne vidieť na záver celého procesu, kedy už indikuje na každom článku 3,85V (napätie, ktoré som nastavil) a zrazu dôjde k "prekmitu" na susediacich článkoch napr. 3,84 a 3,86V...vzápätí ich pekne "zrovná" na 3,85 a 3,85V.

Podľa môjho názoru svit žiaroviek nie je spôsobený balančnými prúdmi (nakoľko si nemyslím, že by sa niečo takéto dialo cez ten dvojvodič - skôr slúži na akúsi komunikáciu medzi hlavným a silovým modulom, či už digitálnu, alebo analógovú).

Cítil som zospodu na hlavnom module jemné ohriatie, čo tiež môže svedčiť o tom, že obsahuje nejaké obvody na balancovanie. A posledný poznatok, ktorý hovorí v prospech tejto teórie je, že keď som pripojil jeden 6S 5000mAh akumulátor ktorý mal okrem jedného na všetkých článkoch cca. 4,16V a na jednom 2,45V, tak sa prístroj síce snažil, ale ale po chvíli žiarovky zhasli a trápil sa len cez balančný konektor.

Keď som videl čo sa deje, tak som vypol vybíjací proces. Cez stabilizovaný zdroj s prúdovým obmedzovačom nastaveným na 1,5A som "dotlačil" ten jeden vadný článok aby na ňom bolo zhruba rovnaké napätie ako na ostatných a potom som znovu spustil proces vybíjania.

Postupne sa rozsvietili všetky tri žiarovky naplno a akumulátor krásne vybilo a vybalancovalo na 3,85V/článok.
 

Dúfam, že som zrozumiteľne zodpovedal všetky otázky. Ak by bolo niečo nejasné, resp. treba doplniť nejaké info, som k dispozícii...


 


 


 

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 14. 9. 2021, 08:16 | Prečítané: 5152x | Kategórie: Drobné nápady | Napísal: admin |
Komentáre: 3
.:. vp
Odpoveď | 2017-06-08 09:07:57 | Príspevok upravený: 2017-06-08 11:15:32
.:. jyrry
iChargery tohle umožňují už od výroby. To samé Reaktory a podobné odvozené. Vybíjení s externím odporem.
Odpoveď | 2020-05-30 14:39:54
.:. vp
Už dávnejšie (2016) som niečo podobné riešil s vlastným upraveným FW cheali...
odkaz
Vybíjanie 2A...
Odpoveď | 2020-06-02 09:34:45 | Príspevok upravený: 2020-06-03 08:01:03
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 40384.7 kb