Stabilita kľudovej polohy serva v závislosti od teploty

"Keď dvaja robia to isté, tak to nie je to isté" - krutá pravda, ktorú si ukážeme na príklade modelárskych serv.

Konkrétne nás zaujímalo, ako sa mení (alebo radšej nemení) kľudová poloha výstupnej páky serva, keď sa mení teplota serv od rôznych výrobcov.

Možno mávnete len rukou, ale zistené skutočnosti dokazujú, že nie je servo ako servo a tí, ktorí preferujú značkové výrobky, v tomto prípade majú naozaj pravdu.

autor: Janko O.


 

 

Ak používate lacné čínske servá (vzhľadom na svoje možnosti ich používa asi vačšina slovenských a českých modelárov (a teda aj my s bratom)), možno sa vám stáva, že doma starostlivo nastavíte polohy riadiacich elementov svojho modelu a keď prídete na "miesto činu", teda na lúku alebo kopec, ako by vám to nejaký zlomyselník všetko "rozhasil". Skrátka, všetko je inak, neutrály nie sú neutrály a stredy nie sú stredy. Ale kto za to môže?

Povedzme si rovno, že penové modely dávajú širokú škálu výhovoriek, či už pravdivých alebo nepravdivých. Samotný penový materiál nie je príliš pevný a navyše jeho teplotná rozťažnosť je "úžasná", ale hlavne iná, ako je teplotná rozťažnosť kovových tiahiel a plastových bowdenov (navyše s oceľovým jadrom). Ale podobné situácie sa stávajú aj modelom, ktoré by mohli niesť hrdé označenie "solid state".

Pretože nie vždy a za všetko môže tá úbohá pena, niekedy sa na nestálosti kľudových polôh "podpíšu" aj zdanlivo "seriózne" časti modelu, ako sú servá.

Čo a ako som teda overoval? Doma som "vymietol" šuplíky a našiel som servá od šiestich rôznych výrobcov, od renomovaných až po absolútnych "no name" (Timkovci prepáčia). Všetkých týchto šesť "vzorkov" by som zaradil do kategórie: servá nie príliš bohatého modelára. Na výstupnú páku každého testovaného serva som pripevnil 10 cm dlhé rameno. To preto, aby aj malé výchylky boli merateľné voľne dostupnou "meracou technikou", čiže školským pravítkom. Servá som vždy upevnil do opakovane definovateľnej polohy (krásny výraz) a zaznamenal som si vzdialenosť hrotu ramena od zámerného bodu. Potom som všetky servá vystavil piatim rôznym teplotám, ktoré som bol schopný v domácich podmienkach dosiahnuť a o ktorých som predpokladal, že by mohli (aj s rezervou) pokryť rozsah reálnych "modelárskych" teplotných situácií. To, čo som nameral, môžete vidieť v tabuľke (vzťažnou teplotou je "izbová" teplota 24 stupňov Celzia).

Odchýlka s kladným číslom znamená, že kľudová poloha serva sa posunula v protismere pohybu hodinových ručičiek (matematicky kladný zmysel otáčania) a odchýlka so záporným číslom, že výstupná páka serva sa pootočila v smere pohybu hodinových ručičiek.

Čo meniaca sa teplota "robila" so servami je názornejšie vidieť v grafoch. Keďže šesť lomených čiar v jednom grafe vytvorilo riadny chaos, rozdelil som servá podľa ich výsledkov na "prvú a druhú ligu", čiže na lepšie a horšie.

Renomovaným výrobcom slúži ku cti, že ich výrobky "uhrali" celkom dobré "skóre", ačkoľvek patria k tým najlacnejším z ich sortimentu.

Neznačkové výrobky boli o poznanie horšie a pomerne "divoký" priebeh závislosti stability kľudovej polohy na teplote ukazuje, že teplotnú nestabilitu zrejme spôsobuje niekoľko rôznych faktorov, ktoré sa navzájom "pretláčajú" vo svojej nepeknej snahe.

A keďže každé pravidlo má svoje výnimky, tak v tomto prípade to je asi čínske servo HXT900 (Hextronik), ktoré sa svojimi stabilnými výkonmi "prebojovalo" medzi najlepších.

Treba zdôrazniť, že odchýlky som meral na konci naozaj dlhého ramena (100 mm), čo samozrejme v žiadnom modeli určite nenastane, takže v modeli, kde býva dĺžka ramena páky serva zhruba v rozmedzí 10 až 20 mm, budú odchýlky adekvátne menšie. Cez to všetko môžu aj tieto milimetrové hodnoty v niektorých (hlavne rýchlych) modeloch spôsobiť určité komplikácie.


 

Súvisiace články:

Stabilita kľudovej polohy serva v závislosti od teploty – 3.časť

Stabilita kľudovej polohy serva v závislosti od teploty – 2.časť

Oprava serva - 2.časť - zhorená elektronika

180 - stupňové servo: Ako funguje a na čo je?

Oprava serva - 1.časť - vybehané servo

Aké silné servá dať do modelu?

Vôla serv - a čo s ňou?

Vplyv odberu serv na rušenie

 

 

Stability of resting position servos depending on the temperature Stabilità dei servi posizione di riposo a seconda della temperatura Stabilitet i viloläget servon beroende på temperaturen Estabilidad de los servos posición de reposo en función de la temperatura Устойчивость отдыха сервоприводы положение в зависимости от температуры Estabilidade dos servos posição de repouso, dependendo da temperatura Stabilność serwa spoczynku w zależności od temperatury Stabilitet av hvileposisjon servoer avhengig av temperaturen Die Stabilität der Ruhelage Servos in Abhängigkeit von der Temperatur Stabilitása nyugalmi helyzetben szervó hőmérséklet függvényében Stabiliteit van de ruststand servo's afhankelijk van de temperatuur Stabilité des servos position de repos en fonction de la température Vakaus lepoasentoon servot lämpötilasta riippuen Stabilitet af hvileposition servoer afhængigt af temperaturen استقرار الماكينات ضعا مريحا تبعا لدرجة الحرارة


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 1. 8. 2021, 07:45 | Prečítané: 9373x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 5
.:. ToMaS
Diky za clanecek, muzete prosim zmerit jeste par dalsich serv (nejaky co mate po ruce).
Odpoveď | 2010-07-10 10:00:34
.:. Janko O
Ahoj ToMaS,
Skúsim si dáke požičať od svojho brata Miroslava, prípadne od kamarátov-modelárov. Už by som tam potom mohol zahrnúť aj "fajnovejšie" servá a aj dáke "digitály".
Odpoveď | 2010-07-10 10:41:50
.:. ToMaS
Moc diky, to by bylo fajn.
Odpoveď | 2010-07-11 12:20:10
.:. Brad
Moc pěkná práce :-)

Z "domácích" teplot jsem z grafu identifikoval mrazák (-14°C), chladničku (+7°C), pokojovou teplotu (+24°C), a ty poslední dvě nevím (+44°C, +59°C) - trouba? Fén?

Čínská noname serva vskutku překvapila, prosím dejte kdyžtak alespoň jejich fotku, ať alespoň zhruba víme na co si dát pozor...

Díky za přínosný článek
Odpoveď | 2013-11-22 20:09:48
.:. J.O.
Teploty +44°C a +59°C som dosiahol tak, že merané objekty (spolu so senzorom teploty) som umiestnil do napolovicu preloženej elektricky vyhrievanej dečky Ufesa, s prepínačmi v polohe 2 a 3.
Odpoveď | 2013-11-23 08:57:41
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39874.41 kb