Spínaný BEC (SBEC, UBEC) - radosti a strasti - 1.časť

"Stretnúť" sa s ním môžeme skôr v stredných a väčších modeloch.

Dôvod? Regulátory pre väčšie prúdy už vlastný BEC väčšinou nemajú a navyše môžu byť vo verzii OPTO.

A druhý dôvod je ten, že vo väčších modeloch býva viac serv, ktorých spotreba prúdu prevyšuje možnosti lineárnych BECov.

A tak "na scénu vstupuje" spínaný BEC (ale niekedy je samostatný palubný zdroj lepším riešením) so všetkým, čo k tomu patrí: teda so svojimi prednosťami ale aj s nedostatkami.

autor: Janko O.


 

Na naše posudzovanie sme si vybrali jeden z najlacnejších UBECov, konkrétne tento z HobbyCity. Jeho výstupné napätie je voliteľné "džamprom", buď 5 Voltov, alebo 6 Voltov. Maximálny výstupný prúd je udávaný 4 Ampére. Zariadenie je vyhotovené veľmi jednoducho, evidentne vidno snahu o dosiahnutie čo najnižších výrobných nákladov a tým čo najnižšej ceny. Ale vždy je niečo za niečo a táto jednoduchosť má aj svoju "odvrátenú tvár".

Sústredili sme sa na dve veci:

1. na to, ako stabilne a ako efektívne tento "menič" na svojom výstupe "poskytuje" deklarované napätie a prúd

2. či sa na jeho výstupe okrem žiadúceho jednosmerného napätia neobjavuje aj niečo "nežiadúce". 

 No a toto delenie nám vlastne poskytlo aj výsledné hodnotenie, pretože zatiaľ čo sme s tým prvým boli “na výsosť“ spokojní, tak to druhé bolo pre nás určitým sklamaním, ak by nebolo lepšie to rovno nazvať dôrazným varovaním (hlavne pre modelárov, ktorí ešte stále "lietajú" v pásme 35/40 MHz).

Máme na mysli rušenie, ktoré môže spínaný BEC produkovať. Na modelárskych fórach sa o tom dosť píše, ale my sme chceli, aby sme rukolapné dôkazy videli na vlastné oči. A aby ste ich mohli vidieť aj vy, tak sme ich vyfotografovali, tak povediac “priamo pri čine“.

Čo sa týka hlavnej funkcie spínaného BECu, čiže prevodu elektrickej energie z jedného (nestabilného) napätia na iné stabilné napätie (5V, 6V), je jeho funkcia bezvadná. Namerané hodnoty môžete vidieť v tabuľke a pre lepšiu názornosť sú niektoré dôležitejšie parametre "vytiahnuté" do grafov.

Stabilita výstupného napätia pri zmene odoberaného prúdu je veľmi dobrá a testovaný UBEC bol schopný dodať vyšší prúd, ako je výrobcom zaručované. Krátkodobo bolo možné odoberať prúd aj viac ako 7 Ampérov, ale po chvíli (zrejme vplyvom prúdového obmedzenia alebo prehriatia) obvod vypol, ale hneď po odľahčení zase nabehol. Z toho vyplýva, že obvod je schopný úspešne "vykryť" krátkodobé prúdové špičky spôsobené rozbehom viacerých serv.

Závislosť zvlnenia výstupného napätia na odoberanom prúde je trochu problematická, pretože tvar zvlnenia je riadne "divoký", takže my sme vzali medzivrcholovú hodnotu, čiže rozkmit "špička-špička". Je celkom logické, že amplitúda zvlnenia s narastajúcim odberom tiež rastie.

Závislosť účinnosti na odoberanom prúde je priam "učebnicová". Účinnosť vyše 80% a niekedy nad 90% je veľmi dobrá, čo dosvedčuje fakt, že súčiastky UBECu sa príliš nehriali (na rozdiel od lineárnych BECov), najviac sa hriala cievka s feritovým jadrom, aj to len pri vyšších prúdoch.

Aj závislosť vnútorného odporu na odoberanom prúde je celkom vyhovujúca.

Horšie to bolo s tým, čo sme "objavili" na výstupe BECu, okrem výstupného jednosmerného napätia.

Osciloskop nám ukázal, že je tam naozaj "kadečo". Pílovitý priebej 312 kHz sme "očakávali", pretože je to následok samotného princípu spínaného BECu, ale trochu nás vydesili pomerne vysoké úrovne signálov o vysokých kmitočtoch, presahujúcich aj 100 MHz.

Pri citlivosti RC prijímačov rádovo jednotky mikroVoltov, sú tieto hodnoty priam "ozrutné". Tieto signály by s vysokou pravdepodobnosťou celkom úspešne zarušili činosť RC súprav pre pásma 35/40 MHz.

Trochu nám v hlave "vŕta červík", či by vyššie harmonické kmitočty týchto signálov nemohli spôsobiť problémy aj RC súpravám pracujúcim v pásme 2,4 GHz. Na druhú stranu je prenosový protokol týchto systémov trochu "múdrejší" ako klasické FM 35/40 MHz, takže zarušiť ho nie je až také jednoduché.

 Ale existujú spínané BECy, ktoré svojim rozmanitým rušením "neoblažujú" široké okolie, ale že to je iná "klasa", je vidieť už na prvý pohľad nie len na elektrickej, ale aj mechanickej konštrukcii. Avšak tie budeme spomínať až v ďalšej časti minisérie.

Typické v nútorné zapojenie spínaného BEC-u.

 

Súvisiace články: 

Spínaný BEC (SBEC, UBEC) - radosti a strasti - 2.časť

Spínaný BEC (SBEC, UBEC) - radosti a strasti – 3.časť

 

 


<Staršie | tento článok | Novšie>

Napísané: 23. 11. 2021, 07:49 | Prečítané: 15666x | Kategórie: Elektronika | Napísal: admin |
Komentáre: 4
.:. david
Mám doma Turnigy Trust 55A 3A SBEC,mal som Coronu prijímač 35Mhz, a mal som ich cca 10cm od seba a na počudovanie ma ani len "nekoplo". Napájal som 4 servá trojčlánkom. Možno je to o šťastí :-)
Odpoveď | 2011-08-20 22:30:50
.:. Janko O
Ahoj David.
Asi máš pravdu s tým šťastím.
Keď som ešte lietal na 40 MHz, tak som do modelu dával nejaké zariadenie s mikrokontrolérom - bol to akýsi prvopočiatok našej telemetrie. Mikrokontrolér bol taktovaný kryštálom s frekvenciou asi 10 MHz. Už si nepamätám isto, len viem, že to bolo okrúhle číslo.
Rušilo to prijímač, ale len keď bol signál už dosť slabý, teda keď bol model ďaleko. Skúšal som rôzne riešenia, aj odtieniť celé zariadenie, ale pomohla len výmena kryštálu pre mikrokontrolér za inú neokrúhlu hodnotu.
To isté sa stalo aj Andrejovi B. zo Sliača (našemu externému autorovi). Sám si urobil regulátor jednosmerného motora s mikroprocesorom a rušenie zmizlo, až keď zmenil hodnotu kryštálu.
Odpoveď | 2011-08-21 08:33:41
Dobrý den,
Velmi děkuji za tento článek a musím říct, že toto měření naprosto souhlasí. Začátkem dubna jsem si pořídil Soiluse. Až dosud se mi zdálo nesmyslné mít pasmo 2,4 Ghz a tak jsem létal na 35 Mhz. Jenže se mi to po právu vymstilo. Po příchodu na letiště jsem vše zkontroloval se zapnutou soupravou, kterou jsem měl cca 1 m od modelu. Vše fungovalo. Ale už mě nenapadlo udělat zkoušku dosahu na zemi. Za letu se mi pak stalo, že křidélka začali kmitat a na mé povrli nereagovali. Model skončil v zemi. škody byly naštěstí opravitelné. Ale nedalo mi to a tak jsme po opravě vše vyzkoušel v dílně. Zapnul jsem rádio a zkoušel páčkama směrovku výškovku a motor. Serva vracela do neutralu asem tam zabzučela. Nedalo mi to a rozběhl jsme motor a zkoušel a pak dal do neutralu. Po chvíli začali serva sami od sebe kmitat. Za chvili to zase přestalo. Přitom regulatir jsem měl celkem kvalitní YEP 40 a S BEC 5,5/ 5A. Domníval jsem se že při čtyřech servech to bude v pořádku. Ted vím že to se mi vyplatí přejít na 2,4 Ghz a na linární bec.
Odpoveď | 2014-11-16 19:27:11
.:. Lukáš
Dobry den, hladal som na nete nejaky spinany menic, ktory by mal ucinnost pri odbere 1A aspon 85% (kedze je to napajane Li-ion baterkami-seriovo), vstup by bol cca 8V a vystup 5V do 2A. Moja otazka znie, ze mam kupenu LM2576, lenze podla datasheetoveho zapojenia som dosiahol ucinnost max 75%, chcel som sa spytat, ci mozem tento obvod zapojit namiesto LM2575-5 podla schemy BEC, dakujem.
Odpoveď | 2014-12-09 08:57:36
Pridaj komentár
Meno
Web
Mail
Kontrola Zadajte číslo päť
Text

:-)
:-D
:-(
|-/
:-[]
;-)
8-|
8-o
Tučné | Podrazené | Kurzíva  | zdroják | odkaz
  • Pre odoslanie správy môžete aj použiť klávesovoú skratku Alt+S. (Podporujú len niektoré prehliadače)
  • HTML znaky budú prevedené na entity.
  • Vyjadrujte sa tu ako doma, aby sme vedeli ako to u Vás vypadá.
  • Odkazy začínajúce http:// budú automaticky prevedené na odkazy , nepoužívajte však v jednom príspevku viac ako 3 - to robia len spam roboti:-)
správca | ICQ-Vaše ICQ | Podpora miniRS | Styl LazyDays | Sk preklad by beekeeper | Veľkosť databázy: 39975.18 kb